Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelbe érkezve a belvárosban tüntető gazdákkal találkozott, akikkel arról beszélgetett, hogy az európai vezetőknek szerinte sokkal jobban oda kellene figyelniük az emberek szavára – mondta az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A kormányfő az Európai Tanács rendkívüli ülésére utazott Brüsszelbe, ahol az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós csomagról is dönthetnek Európa állam- és kormányfői. Legutóbb decemberben Orbán Viktor ezt megvétózta. A brüsszeli csúcs előtt Orbán megbeszélést folytatott Mateusz Morawiecki korábbi lengyel miniszterelnökkel is.

A belga gazdáknak a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy az ukrán mezőgazdaságra szerinte sokkal enyhébb szabályok vonatkoznak, így igazságtalan verseny alakult ki.

Elsőként mi szenvedünk ettől, lengyelek, szlovákok, magyarok, akik közvetlenül Ukrajna szomszédságában élünk. De előbb-utóbb ez a veszély, ez a veszteség eléri Európa belső részét is, és itt, Brüsszelben, Franciaországban és Spanyolországban is érezhető lesz

– közölte Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint az Európai Bizottságnak az európai gazdák érdekeit kell képviselnie az ukránokkal szemben, nem pedig fordítva.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán