Harcok dúlnak Gázában és Izrael északi határánál, Franciaország békejavaslattal érkezik

Továbbra is zajlanak a harcok a Gázai övezet középső részén és Izrael északi, Libanonnal határos területein, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivőjének vasárnapi közlése szerint.

A Gázai övezetben az izraeli légierő vadászgépei és drónjai több tucat célpontot támadtak meg, amelyek között terrorista infrastruktúrák, rakéta kilövőhelyek, iszlamista fegyveresek és megfigyelőállások voltak, ezzel támogatva a szárazföldi erőket az övezet közepén.

A libanoni határnál történt incidens során könnyebben megsebesült egy katona, miután szombat este két páncéltörő rakétát lőttek ki Libanonból izraeli területre. Válaszul az izraeli légierő vadászgépei éjjel megtámadták a Hezbollah milícia dél-libanoni célpontjait, követve azt, hogy több tucat rakétát indítottak a milícia állásai felől az izraeli Meron település irányába.

Az IDF szóvivője megerősítette, hogy a támadások során a Hezbollah katonai infrastruktúrájának részeit és egy katonai építményt is célba vettek, különösen Tair Harfa és Jarin települések térségében, Dél-Libanonban.

A feszültség csökkentése érdekében a francia külügyminiszter libanoni látogatásán javaslatokat terjeszt elő az Izrael és a Hezbollah közötti konfliktus eszkalációjának megelőzésére. A javaslat szerint a Hezbollahnak vissza kellene vonulnia az izraeli határtól, míg Izraelnek le kellene állítania a dél-libanoni támadásokat.

A Hezbollah azt állítja, hogy nem kezd tárgyalásokba Gázai övezetben lévő tűzszünet nélkül, míg Izrael a nyugalom helyreállítását szeretné északi határán. Franciaország, amely hosszú történelmi kapcsolatokkal rendelkezik Libanonnal, egy olyan tervet dolgozott ki, amely mindkét fél számára elfogadható lehetne.

Najib Nikati libanoni miniszterelnök és Joseph Aoun hadseregfőnök már találkoztak Emmanuel Macron francia elnökkel a javaslat megvitatása céljából, és Bejrút üdvözölte a kezdeményezést mint jelentős lépést a térség békéje felé.

Franciaország jelenleg 700 katonát állomásoztat Dél-Libanonban az ENSZ-békefenntartó erő részeként és terveik között szerepel e misszió megerősítése. Sejourne miniszter útja Libanon után Szaúd-Arábiát és Izraelt is érinteni fogja, ahol a gázai konfliktust is megvitatják majd a régió országainak külügyminisztereivel, köztük Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel.

Forrás: Reuters