Új fejlemények a harkivi offenzívában

Az orosz erők péntek hajnalban indítottak támadást Ukrajna második legnagyobb városa, Harkiv ellen, amelynek lakossága a háború előtt még bő másfél millió fő volt. A harcok egyelőre kisebb határ menti területeket érintenek, és néhány falu került orosz ellenőrzés alá. A helyzetet bemutató térképet több forrás is közzétette.

Az orosz invázió egyik legfontosabb célpontjaként számon tartott Harkiv városa ellen már hónapok óta számítottak egy nagyszabású offenzívára. Az ukrán erőknek 2022 őszén sikerült visszaszorítaniuk a támadókat, és a város ellenőrzését megőrizniük, ami az ukrán oldal egyik legnagyobb sikereként van számon tartva. Harkiv azóta is naponta bombatámadások célpontja maradt.

A pénteki orosz támadásra az ukrán források már régóta figyelmeztettek, de Moszkva pontos céljai egyelőre homályosak. Több forgatókönyv is felmerülhet, mint például a nagyváros bevétele, a nyomás fokozása, vagy az ukrán figyelem megosztása.

Az elmúlt napokban az oroszok több kisebb települést is elfoglaltak, és Harkivtól távol maradtak. Az oroszpárti Rybar információi szerint az ukrán erők a kezdeti nehézségek után stabilizálták helyzetüket, és most az orosz támadások visszaverésére koncentrálnak. A harcok intenzitása nem csökken, a frontvonal azonban megállt. A harctéri jelentések szerint az oroszok modernizált FAB siklóbombákat vetnek be, de egyelőre ezek csak kisebb sikerrel járnak.

Az ukrán vezérkar elismerte, hogy az oroszok taktikai sikereket értek el a Volcsanszkért vívott harcban. Az orosz alakulatok jelentős erőket, akár öt zászlóaljból álló egységeket vetettek be a város megtámadására, és nem számolnak a saját veszteségeikkel. Az ukrán vezérkar szerint az elmúlt 24 órában az oroszok összesen 22 alkalommal indítottak műveletet a védelmi állások ellen, ezek közül 14 még nem ért véget. A leghevesebb harcok jelenleg a háború előtt 17 ezer fős Volcsanszk városáért folynak. A közeljövőben további erősítésekkel igyekeznek megerősíteni a térség védelmét, amellyel visszaszoríthatják az áttörést elérni kívánó támadókat. Az ukrán hadsereg elismerte, hogy az orosz erők újra elfoglalták Vovcsanszkot, és az orosz védelmi minisztérium kilenc falu elfoglalásáról számolt be. Május 13-án ukrán katonák és rendőrök azon dolgoznak, hogy az orosz határtól mindössze 5 kilométerre fekvő Vovcsanszk városát kiürítsék, a lakosságot evakuálják.

Jurij Butuszov, ukrán háborús tudósító beszámolójában komoly problémákat tár fel az ukrán védelemmel kapcsolatban, amelyek magyarázhatják az oroszok első napokban elért jelentős eredményeit is. Az orosz területfoglalás mértéke nagyjából 70-100 négyzetkilométer, és a határ melletti ukrán falvak több szakaszon is orosz kézre kerültek, megindult Vovcsanszk ostroma. Butuszov szerint az ukrán erőknek sikerült megvetniük a lábukat, és a tüzérségi lőszerük elegendő ahhoz, hogy súlyos veszteségeket okozzanak a támadó orosz erőknek.

Ugyanakkor az ukrán újságíró komoly problémákra is felhívta a figyelmet: az ukrán csapatok összehangolása problémát okoz, az új parancsnoki struktúra nem alakult ki teljesen, és néhol fejvesztettség uralkodik a védelemben. A támadás első napján a frontot irányító ukrán parancsnokot leváltották alkalmatlansága miatt. A kiépített erődrendszer nem vette figyelembe a domborzati viszonyokat, és a mostani harcok olyan területen zajlanak, ahol egyáltalán nincsenek beásott állások. Vovcsanszk védelmének megerősítése érdekében semmit nem tettek az ukrán parancsnokok, holott jelentős forrás lett elkülönítve a régió megerősítésére. Az ukrán katonáknak így az orosz támadások közepette, sebtében kell kialakítaniuk a védvonalaikat, miközben Vovcsanszk evakuálásával is foglalkozniuk kell. Butuszov előrejelzése szerint a kezdeményezés még napokig az oroszok kezében maradhat, de hangsúlyozta, a feltételek nem adottak a teljes ukrán front áttöréséhez.

A The Guardian beszámolója szerint a frontvonalak közelében élő civilek helyzete rendkívül nehéz. Az orosz alakulatok hónapok óta hevesen támadják a Bahmuttól nyugatra fekvő Csasziv Jar települést, ahol a lakosság egy része még mindig nem hajlandó elhagyni otthonát, annak ellenére, hogy a támadások szinte naponta szednek áldozatokat. Csasziv Jar keleti részét már elérte az orosz előrenyomulás, és a település elfoglalásával az oroszok komoly helyzeti előnyre tehetnek szert. A felszólítások ellenére még mindig körülbelül 680 civil maradt a kisvárosban. Az oroszok 2024-ben több ponton is áttöréseket értek el, kihasználva az nyugati utánpótlás akadozásait. A közeli Kosztiantyinokva települést több alkalommal is támadás érte, a város vasútállomását kétszer is rakétacsapás érte, és a helyi lakosság létszáma 30 ezerre csökkent a háború előtt 70 ezerről. Az oroszok az eddigieknél is nagyobb elánnal támadják az ukrán állásokat, ami arra utal, hogy a konfliktus még hosszú ideig elhúzódhat.

A brit hírszerzés legújabb jelentése szerint az orosz haderőben járműforradalom zajlik, amelynek azonban keserves ára van. 2024 eleje óta az oroszok egyre többször használnak könnyű járműveket, mint például terepjárókat és off-road motorokat a frontvonalnál. Ezeket a katonák szállításához és éjszakai támadások indításához használják. Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy Moszkva összesen 2100 darab kínai gyártású Desertcross 1000-3 terepjárót szerez be, amelyeket a felderítésre és az ellenséges pozíciók feltérképezésére használnak. Azonban ezek a járművek sérülékenyek, mivel nincsenek megfelelő fegyverzettel és védelemmel ellátva, így az ukrán alakulatok drónokkal rendszeresen támadják őket.

Az ukrán hírszerzés különleges alakulatát, a „Kraken”-t is bevetették Harkivnál, amely az elitkommandóra jellemzően a front legveszélyesebb szakaszain kerül bevetésre. A Kraken egység kulcsszerepet játszott Izjum visszafoglalásában, súlyos csatákat vívtak Bahmutban és Szoledárnál, és a nevükhöz kötődik Novoszelivszke felszabadítása is. Azonban a Kraken egységre súlyos tüzérségi tűz zúdult, így visszavonulásra kényszerültek. Az ukrán Azov zászlóalj veteránjaiból létrehozott Kraken önkéntes egység állítólagos felvételei a harkivi régióban készültek, és a felvételen az egység egyik hírhedt parancsnokának, Szerhij Olehovics Velicsko hívójele is elhangzik. Beszámolók szerint a harkivi helyzet ukrán szempontból továbbra is súlyos, bár az orosz csapatok jelentős veszteségeket szenvednek, a támadásaik nem lankadnak. Az orosz Rybar információi szerint hétfőn orosz kézre került Zelene és Hluboke is, illetve állításuk szerint csapataik elérték Lukjanci északi területét is.

Az ukrán 63. különálló gépesített dandár sikeresen hárított el egy orosz páncélos támadást, amely során öt tankot és öt gyalogsági harcjárművet semmisítettek meg. A Telegramon közzétett videófelvétel tanúsága szerint a dandár a 60. dandár csatolt egységeinek és harcostársainak segítségével érte el ezt a jelentős sikert. A hihetetlenül pontos tüzérségi lövések és dróntámadások eredményeként a támadó orosz egységek kiégett járművei láthatóak a felvételen. A 63. dandár jelenleg Kremmina környékén folytatja a harcot az orosz erőkkel.