Csang Csan négy év után szabadulhat a börtönből

A koronavírus-járvány kitöréséről tudósító kínai újságíró, Csang Csan büntetésének letelte után hétfőn szabadulhat, de támogatói még nem kaptak hírt a szabadon engedéséről.

Csang Csan élete veszélybe került, amikor a börtönben éhségsztrájkba kezdett. A 37 éves, korábban ügyvédként dolgozó újságíró négy év börtönre ítéltetett, mert videókat tett közzé a vuhani járványkitörés korai szakaszáról, amelyek a túlterhelt kórházak helyzetét mutatták be. Ezek a felvételek gyorsan elterjedtek az interneten.

A nőt 2020 májusában vették őrizetbe Sanghajban, és tiltakozásképpen éhségsztrájkba kezdett. Védőügyvédje szerint a zárt ajtók mögötti tárgyaláson tolószékben kellett részt vennie rossz egészségi állapotban, édesanyja pedig arról számolt be, hogy lánya már a fejét sem tudta felemelni. Az Amnesty International állítása szerint Csang Csant a börtönben megbilincselték és erőszakkal táplálták, amit ők kínzásnak minősítenek.

A kínai külügyminisztérium szóvivője a hétfő délutáni sajtótájékoztatón nem erősítette meg Csang Csan szabadon engedését, csupán annyit közölt, hogy Kína jogállam, és a törvényeket megsértőket megbüntetik, de a vádlottak és foglyok jogait tiszteletben tartják.

Jane Wang, a Free Zhang Zhan kezdeményezés részéről elmondta, hogy még nem kaptak megerősítést arról, hogy Csang Csan elhagyta volna a börtönt és hazatért volna a családjához. A jogvédő szervezetek szerint, ha Csang Csan ki is kerül a börtönből, nem lesz teljesen szabad, mivel számolnia kell azzal, hogy a hatóságok megfigyelik és zaklatni fogják.