Litvánia elnökválasztása: Nauseda és Simonyté ismét szemben

2019-hez hasonlóan ismét ugyanaz a két jelölt fog megmérkőzni egymással Litvániában a köztársasági elnöki pozícióért. Gitanas Nauseda az esélyesebb, míg Ingrida Simonyté abban reménykedik, hogy a vártakhoz képest jobb szereplése lendületet adhat neki a második fordulóban.

A litván elnökválasztás első fordulója május 12-én ért véget, ahol Gitanas Nauseda, a jelenlegi elnök első helye nem volt veszélyben, de az abszolút többség az első fordulóban nem jött össze számára. Így Nauseda és Ingrida Simonyté közül fog kikerülni Litvánia következő elnöke, megismételve a 2019-es elnökválasztás második fordulóját.

Nausedára a választók 44,2 százaléka, míg Simonyté miniszterelnökre 19,8 százalékuk szavazott. Mindketten jobban szerepeltek, mint a választás előtti utolsó közvélemény-kutatásokon, ahol a függetlenként induló Ignas Végélé volt a második helyen. Végélé a koronavírus-járvány alatt szerzett hírnevével végül a harmadik helyen végzett 12,4 százalékpontos eredménnyel.

Nauseda elégedett az eredménnyel

Nauseda értékelő beszédében megköszönte a választóknak a részvételt és azoknak, akik benne bíznak. A korai eredmények után még felmerült az abszolút többség lehetősége, de a fővárosban, Vilniusban Simonyté miniszterelnök nagyot hajrázott, így Nauseda nem érte el az abszolút többséget. Az elnök készül a második fordulóra, és hangsúlyozta, hogy nem veszi félvállról a kihívást.

Simonyté szerint nem 2019-et írunk

Simonyté kiemelte, hogy nehéz cikluson van túl a kormánya, de ez nem tántorította el a litvánokat, hogy rá szavazzanak. Az eredményt úgy értékelte, hogy a liberális demokrácia elveinek megfelelő Litvániára szavazóknak lesz kire szavazniuk a második fordulóban. Hozzátette, hogy a mostani elnökválasztást nem éri meg a legutóbbihoz hasonlítani, mivel akkor nem volt kormányon.

Végélé szerint nehéz kívülről megváltoztatni a rendszert

Végélé szerint a rendszerellenes erők szavazatai megoszlottak, ami miatt nem sikerült a második fordulóba jutnia. Politikai jövőjéről még nem döntött, de nyár elejéig fogja nyilvánosságnak beszámolni a terveiről. Az EBESZ választási megfigyelőinek hiánya miatt a választást nem teljesen átláthatónak nevezte.

Hogyan tovább, Litvánia?

Mivel egyik jelölt sem szerezte meg az abszolút többséget, május 26-án második fordulót tartanak, ahol Nauseda és Simonyté között dől el, ki lesz Litvánia elnöke. Nauseda magabiztosabban futhat neki a második forduló kampányának. A kettős állampolgárságról szóló népszavazás sikertelen lett, így a litván alkotmányon nem változtatnak, és az állampolgárságot nem kaphatják vissza azok, akik egy másik ország állampolgárságának megszerzése miatt vesztették el litván állampolgárságukat.