A júniusi EP-választás tétjei a magyar ellenzék szemszögéből

A Fidesz a béke és háború dichotómiáját helyezi előtérbe a június 9-i európai parlamenti választás kapcsán, az ellenzéki pártok azonban más témákat is fontosnak tartanak. Az ellenzék szerint a választás nem csak a háborúról szól, hanem Orbán Viktor hatalmáról, az EU-s pénzekről és a megszorításokról is.

A Fidesz kommunikációs igazgatója, Menczer Tamás a közmédiában arról beszélt, hogy a választás tétje a béke megőrzése. Orbán Viktor a Fidesz kampánynyitóján a már ismert "No migration, no gender, no war!" jelszót hangoztatta.

A Tisza Párt listavezetője, Magyar Péter szerint a választás arról dönt, hogy a jelenlegi, képzettségben és nyelvtudásban hiányos politikusokat küld-e Magyarország Brüsszelbe, vagy az ő általuk jelölt, hazaszerető, több diplomás és több nyelvet beszélő embereket. A Závecz Research áprilisi kutatása szerint Magyar Péter és a Tisza Párt listája már a harmadik helyre kúszott fel, 11%-os támogatottsággal az összes választókorú között, és 14%-kal a biztos szavazók körében. A kutatás rámutatott, hogy Magyar Péter jelentős részben a bizonytalanoktól, a Kutyapárttól és a Momentumtól gyűjti szavazóit. Magyar Péter a Telex választási műsorában elmondta, hogy a biztos pártválasztók 24 százaléka szavazna rájuk, és már a Demokratikus Koalíción is túlnőttek. A Tisza Párt alelnöke szerint ha egy képviselőt juttatnak az Európai Parlamentbe, már azt is sikerként éli majd meg, de öt-hat-hét helyet sem zár ki.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az EP-választás tétje a megszorítások elkerülése és az előrehozott választás lehetősége. A DK és az MSZP közös listát állít, és az MSZP hozzátette, hogy az önkormányzati választás tétje a helyi közösségek erejének megőrzése.

A Párbeszéd-Zöldek célja, hogy a DK-val és az MSZP-vel közösen legyőzzék a Fideszt, és megőrizzék a szabadságot, a szabad városokat, valamint Budapestet köztársaságnak. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt az önkormányzati munkában való komolyságukat szeretné bizonyítani, és EP-képviselőket is szeretnének küldeni Brüsszelbe.

A Momentum az EP-képviselők megválasztása esetén az uniós források közvetlen elérhetőségéért és az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért fog küzdeni. Donáth Anna, a Momentum elnöke és a párt listavezetője a fővárosban, a Telex választási műsorában beszélt arról, hogy a pártjuk és a Tisza Párt közötti kapcsolat javítására törekszenek, és hosszú távon tudnának együttműködni, mivel közösek a céljaik. Donáth szerint a Momentum tiszta lelkiismerettel várja a választást, hiszen Cseh Katalinnal közösen végzett munkájuk, például az európai médiaszabályozás kidolgozásában való részvételük, értéket képvisel. A Momentumot márciusban még 10 százalékra mérték a pártválasztók körében, de azóta visszaesett a támogatottságuk.

Az LMP a zöld képviselet fontosságát hangsúlyozza az Európai Parlamentben. A Jobbik-Konzervatívok listavezetője, Róna Péter az uniós források hazai önkormányzatoknak történő közvetlen juttatását tartja szem előtt.

A Nép Pártja az Orbán-mentes Európa eléréséért küzd, és az uniós szintű garanciát szeretné elérni. A Második Reformkor pártja az "újellenzék" megszületését tartja fontosnak, amely a valódi változás előfeltétele lehet. A Mindenki Magyarországa Néppárt a keleti vagy nyugati irányvonal közötti döntést emeli ki, és négy pilléren alapuló programjukat a biztonságra, igazságra, egészségre és kiszámítható jövőre építik.