Orbán Viktor titkos országjárásának első állomása egy EU-s támogatással épült magtár

Orbán Viktor, a Fidesz miniszterelnök-pártelnöke megkezdte az európai parlamenti választások előtti országjáró kampányát, amelynek első állomása egy veszprémi kistelepülés, Nemesgörzsöny volt, ahol egy EU-s támogatással épült magtárban szónokolt több mint száz környékbeli gazda előtt.

A kampányt a "Csak a béke! Csak a Fidesz" szlogennel indította útjára, és a Facebookon közzétett bejegyzésében azt írta: "A kampányt berúgtuk. Országjárás, első állomás. Nemesgörzsöny." A képen Orbán egy magtárban, egy nagy halom búza előtt beszél, körülötte a gazdák figyelmesen hallgatják. A kampány során a célként megfogalmazott "Brüsszel elfoglalása" különösen érdekesnek tűnik, tekintettel arra, hogy a helyszín egy 230 millió forintos EU-s támogatásból épült agrárlogisztikai centrum.

A miniszterelnök országjárása teljes titokban zajlik, előzetesen nem közölték a helyszíneket, így a független sajtó nem tudja őt "letámadni". A hétfői program nem szerepelt az MTI programajánlójában sem, és a kormányfő sajtófőnöke, Havasi Bertalan előre nem közölte a Telex kérdésére a kampányhelyszíneket. A titkolózás ellenére a Telex olvasóinak segítségét kéri, hogyha tudják, hol kampányol a következő hetekben Orbán Viktor, jelezzék az ugyelet@telex.hu email címen.

A választók korábbi támogatottsága alapján a helyszínválasztás nem meglepő, hiszen a legutóbbi EP-választáson a Fidesz-KDNP listája 69,3 százalékot, míg a 2022-es parlamenti választáson a faluban élők 69,4 százalékát szerezte meg. Az országjárás további állomásai és Orbán Viktor megjelenése így váratlanul bárhol megtörténhet az országban.

A kormányfő a múlt hét végén tartott egy kampánybeszédet a Fidesz kampánynyitó rendezvényén, és a hétvégén egy Facebook-posztban arról értekezett, hogy Brüsszelt háborúpártinak tartja. Szombaton pedig megjelent a Fidesz választási manifesztuma is, amelyet még pénteken fogadtak el. Ennél is érdekesebb lehet, hogy az önkormányzati választásra egy olyan változtatással készültek a kormánypártok, ami egyesek szerint „a fővárosi Fidesz kinyírásával” ér fel.

Orbán Viktor a gazdáknak szólva kijelentette, hogy ő lenne Magyarország első falusi miniszterelnöke, és arra kérte őket, hogy támogassák a Fidesz jelöltjeit, így "ha most nem is könnyű a helyzet, rendbe fogjuk hozni a dolgokat, és a gazdavilág meg fogja találni a számítását". Az eseményen részt vett Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárkamara elnöke, Jakab István, a Magosz elnöke, valamint Áldozó Tamás pápai és Tatai László nemesgörzsönyi polgármester is.

Orbán Viktor már 2007-ben elmagyarázta, miért válik be annyira a háborús retorika, amikor az emberek fizikai biztonságával riogatni. Az Echo TV egyik műsorában kifejtette, hogy a fizikai biztonság iránti vágy a legmélyebb és legmeghatározóbb erő az emberekben, és ha egy kormány képes meggyőzni a választókat arról, hogy az ellenzék veszélyezteti ezt a biztonságot, akkor jó eséllyel nyerheti meg a támogatásukat. A miniszterelnök a kampánynyitón és egy Facebook-bejegyzésben is a háborús retorika mellett tette le a voksát, hangsúlyozva, hogy Brüsszelben háborúpárti többség van, és Európában a politikát a háború logikája uralja. Szijjártó Péter külügyminiszter és Deutch Tamás is hasonló retorikát használtak, a béke színét és nevét a Fideszhez kötve. Az ellenzékkel szembeni háborús ijesztgetés egyik példája, hogy a Fidesz az aktuális fő politikai kihívót, Magyar Pétert azzal próbálja lejáratni, hogy ő is katonákat küldene Ukrajnába, hasonlóan az ellenzék 2022-es közös miniszterelnök-jelöltjéhez, Márki-Zay Péterhez.

A miniszterelnök a gazdáknak szóló beszédében azt is kifejtette, hogy a magyar gazdák ma jóval erősebbek, mint korábban, és a kormányra számíthatnak a jövőben is. A magát békepártinak tartó miniszterelnök harcias, háborús hasonlatokkal ígért pusztítást a gazdák ellenségeinek, mondván: „De én csak akkor tudok segíteni, hogyha önök fegyvert adnak a kezembe. Én nem leszek rest azt előrántani. Lövök én mindenre, ami mozog, meg suhintok oda, ahova kell, de csak akkor, hogyha van a kezemben eszköz. És az én fegyverem az önök szavazata.” Továbbá beszélt arról is, hogy a mezőgazdasági árak Brüsszel elhibázott döntései miatt összeomlottak, és ezt úgy lehet orvosolni, hogy új vezetőket választunk az EU élére.

Orbán Viktor a Facebookon folytatott kampányában kifejtette, hogy a háborúpárti kormányokat és a háborús hangulatot meg kell állítanunk, és hogy az európai választáson békepárti jelölteket kell küldeni, akiknek többsége lesz Európában, így az európai háborús döntéseket le lehet lassítani, meg lehet állítani, talán el is lehet törölni. Hozzátette, hogy Amerikában is lesz egy választás, ahol ha a békepárti jelölt nyer, akkor Amerikából is segítséget kapunk. Orbán szerint, ha minden jól megy, és a Jóisten is megsegít, akkor az év végén lezárhatjuk a háborút.