Jó hírek a nyugdíjasoknak Varga Mihálytól

Varga Mihály pénzügyminiszter és Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója bejelentették, hogy a nyugdíjasok számíthatnak a magyar kormány támogatására.

A pénzügyminiszter egy Facebookon közzétett videós bejegyzésben számolt be arról, hogy az elmúlt időszakban milyen változások történtek a nyugdíjak terén. Varga Mihály elmondása szerint a tavalyi évben 18,5 százalékos nyugdíjemelés történt, majd idén év elején további 6 százalékkal növelték a nyugdíjakat. Emellett februárban ismét kifizették a korábban megszüntetett 13. havi nyugdíjat.

A miniszter hozzáfűzte, hogy az év eleji 6 százalékos emelés a nyugdíjak reálértékének növekedését is jelenti, mivel az éves infláció várhatóan jóval alacsonyabb lesz ennél a százaléknál. Varga Mihály kiemelte, hogy a kormány intézkedései révén nem csak megőrzik, hanem növelik is a nyugdíjak vásárlóerejét. A pénzügyminiszter szerint a nyugdíjak összege 2010 óta megduplázódott, a reálértéke pedig több mint 20 százalékkal javult.

Nyitrai Zsolt szintén arról beszélt, hogy a kormány számára mennyire fontosak az idősek, akiknek kiállnak az érdekeiért és megvédik juttatásaikat. A főtanácsadó szerint a háborús időkben még fontosabb biztonságban tudni szeretteinket, ezért indították el az ingyenes Gondosóra-programot, ami már több mint 10 ezer életet mentett meg.

Varga Mihály Kunmadaras teljes körűen felújított református templomának hálaadó ünnepségén arról beszélt, hogy a kormány kiáll Európa keresztény alapjai mellett is. Közölte: miközben tőlünk nyugatra templomok tűnnek el, Magyarországon és a külhonban 3000 templom építését, felújítását támogatták az elmúlt évtizedben. A miniszter kiemelte, hogy a templomok a közös szellemi építkezés legalapvetőbb helyszínei, és a fizikai építkezést a jövőben is támogatni fogják. A templomok a legkisebb faluban is tanújelei a keresztény kulturális gyökereknek, amelyek az európai nemzetállamokat évszázadokon át erősítették.

Varga Mihály szerint Európának csak akkor van jövője, ha megőrzi az alapjait, amelyeken szervesen felépült, mert a legfontosabb közösségszervező erőt az európai kontinensen a kereszténység jelenti. A miniszter leszögezte, hogy a magyar álláspont világos, kiállnak a közösségekre épülő társadalmak bevált gyakorlata mellett, és ezért támogatják a nemzetállamok szövetségeként működő Európát.

A tárcavezető arra is kitért, hogy a kormány a rombolás helyett a megújulás pártján áll, a háború helyett a békét támogatja, és Magyarország azóta fejlődik ismét, mióta a 2010-ben felállt nemzeti kormány a saját szuverén megoldásait alkalmazza. Varga Mihály úgy fogalmazott, hogy az elmúlt évtizedben megtalálták a helyi módjait a munkaerőpiac megerősítésének, a családok támogatásának, az államadósság csökkentésének, a magyar vidék felzárkóztatásának: „ezzel Magyarország a világban is tényezővé vált, még ha a méretünk ennek határokat is szab”.