A szombathelyi kézilabda akadémia TAO-támogatása ellenére a szülők fizetik a költségeket

Közel 223 millió forintos TAO-támogatást kapott a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia a 2023/2024-es évre, mégis a szülőknek kell állniuk a gyerekek sportruházatának és utazásának költségeit.

A Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia jelentős, 226,9 millió forintos TAO-támogatást kapott, azonban egy olvasói levél szerint a klub vezetősége továbbra is pénzt kér a szülőktől. Egy külföldi verseny kapcsán közel 60 ezer forint befizetését kérték a szülőktől, mivel azt állítják, hogy ezt a költséget nem lehet a TAO-ból elszámolni a fiatalabb gyerekek esetében. Emellett az idősebb gyerekek szüleitől is beszedik a pénzt, de a befizetések után nem adnak számlát.

Továbbá a szülőknek 4 ezer forintot kellett fizetniük a gyerekeknek adott egyenmelegítőkért, annak ellenére, hogy a sportfelszerelés beszerzésére külön, 18 millió forintos TAO-támogatás áll rendelkezésre az idei szezonra.

Szombathely városában azonban nem csak a kézilabda akadémia ügye foglalkoztatja a közvéleményt. Egy tragikus motorbaleset is mély nyomot hagyott a helyi közösségben. A 20 éves Patrik 2021 októberében veszítette életét, amikor motorjával hazafelé tartott és egy felelőtlen autós szabálytalanul kifordult elé. A balesetet követően sokan a motorost hibáztatták, de a szakvélemények és a jogerős ítélet szerint Patrik ártatlan volt, és a balesetet az autós figyelmetlensége okozta.

A Szombathelyi Törvényszék szóvivője, dr. Tóth András Imre tájékoztatása szerint a gázolót jogerősen 1 év 10 hónap fogházra, 300 ezer forint pénzbüntetésre és 2 év 4 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélték, a szabadságvesztés büntetés végrehajtását pedig 3 év próbaidőre felfüggesztették. A bíróság a vádlottat 687 289 forint bűnügyi költség megfizetésére is kötelezte.

A tragédia helyszínén Patrik kollégái emléktáblát helyeztek el, és a mai napig mécsesek emlékeztetnek a szörnyűségre. Az édesanya és a családtagok minden reggel fájdalommal a szívükben ébrednek, és azóta náluk nincsenek ünnepnapok. Az édesanya a munkájába menekülve próbálja feldolgozni a történteket, de mint mondja: "Azon a napon bennem is meghalt valami" – nyilatkozta a Blikknek.