Új kötelezettség a járműtulajdonosoknak: kötelező biztosítás a mikromobilitási eszközökre

Július 16-tól változik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) szabályozása, amely mostantól kiterjed bizonyos mikromobilitási eszközökre is, mint például az elektromos rollerek és a segway-k.

A 2009. évi LXII. törvény új rendelkezései értelmében 2024. július 16-tól már nem csak a rendszámmal rendelkező járművekre, hanem egyes mikromobilitási eszközökre is kötelező lesz a gépjármű-felelősségbiztosítás megkötése. A biztosítási kötelezettség a járművek nettó tömegétől és tervezési sebességétől függ. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) tájékoztatása szerint minden üzemben tartónak saját felelősségére kell ellenőriznie, hogy járművére vonatkozik-e a biztosítási kötelezettség.

A biztosítók jelenleg dolgoznak a mikromobilitási eszközökre vonatkozó díjtarifáikon, és a tervek szerint legkésőbb június 8-ig hozzák nyilvánosságra azokat. Az érintett járműtulajdonosoknak 2024. július 16-tól kell rendelkezniük érvényes kgfb-vel, azonban a pontos díjak még nem ismertek.

A törvény szerint, ha egy gépjármű nem szerepel a hatósági nyilvántartásban, vagyis nincs rendszáma, a használó is üzemben tartónak minősül, így felelősséggel tartozik a biztosítás meglétéért. Ezért minden használat előtt elengedhetetlen, hogy a jármű használója ellenőrizze a biztosítás meglétét, és szükség esetén kösse meg azt.

További információkért és tájékoztatásért a MABISZ weboldalán lehet tájékozódni, ahol egy tájékoztató ábra is elérhető, ami segít eldönteni, hogy a járműre vonatkozik-e a biztosítási kötelezettség.