Misztikus leütés, közel 2 millió forintot fizettek érte

Közel kétmillió forintot fizettek József Attila 97 éve betiltott és hibásan dedikált kötetéért. Apponyi Albert gróf, Gárdonyi Géza, A Pál utcai fiúk, Carlos Santana és a szovjet űrhajósok voltak a vasárnap lezárult könyvaukció sztárjai.

A Döntsd a tőkét, ne siránkozz! című József Attila verseskötet igen becses darab, árveréseken is ritkán szerepel – nem véletlenül fizettek érte közel kétmillió forintot (1 millió 830 ezer forintot) a vasárnap zárult budapesti könyvaukción. 1931-es megjelenése után nem sokkal izgatás vádjával betiltották, példányait elkobozták. Ez a szerző negyedik verseskötete, amit a példányok begyűjtése és elkobzása előtt csak néhány napig dedikálhatott.

Egy elírt név mint árfelhajtó tényező

A gyűjtők számára azonban még különlegesebbé teszi, hogy a szerző egyik dedikációjában a címzett nevét pontatlanul írta.

A KÖTET CÍMLAPJÁRA JÓZSEF ATTILA ezt ÍRTA: POLLACSEK SÁNDORNÉNAK / SZERETETTEL / JÓZSEF ATTILA.

A történet és a példány története két szálon futott. A Döntsd a tőkét, ne siránkozz kötet 1931. március 21-én készült el. Az első dedikációk valószínűleg ekkor születhettek, mert május 6-án a budapesti ügyészség már elrendelte a nyomozást a kötet két verse miatt.

A vád sajtó útján elkövetett izgatás volt – két nappal később pedig el is kobozták a példányokat (József Attilától is). A költőt először 8 napi fogházra ítélték, majd a fellebbezést követően helybenhagyták az ítéletet, de a büntetést felfüggesztették, így József Attilának nem kellett fogházba mennie.

A perrel párhuzamos másik szál egy aláírásgyűjtés volt: miután 1932. július 15-én a politikai rendőrség letartóztatta az illegális Magyar Kommunista Párt vezetőit, a baloldali értelmiség röplapozásba és aláírásgyűjtésbe kezdett. József Attila is szervezője és lebonyolítója lett a statáriális bíráskodás elleni akciónak – és itt ér össze a két történetszál. József Attila aláírásgyűjtő ívéből tudható ugyanis, hogy a 28 aláíró között szerepelt a dedikáció címzettje:

Dr. Pollatschek Sándorné, VI. Landau u. 4/4.

A költő tehát feltehetően ekkor adhatott egy dedikált példányt a hölgynek – de a nevét eltévesztve.

Sokan licitáltak Apponyi memoárjára

Érdekes módon a legtöbben és a legtovább Dr. Gróf Apponyi Albert: Emlékirataim, Ötven év Ifjúkorom – Huszonöt év az ellenzéken című kötetére licitáltak. Apponyi miniszterként erősen támogatta például a Zeneakadémia megépítését, az épület átadásakor viszont felháborodott, amikor meglátta az első emeleti előcsarnok fődíszét, Körösfői-Kriesch Aladár festményén a csupán virágfüzérbe öltözött múzsákat.

Apponyi két alkalommal volt vallás- és közoktatásügyi miniszter (1906-1910, 1917-1918), az első világháború után ő vezette az 1920-as párizsi békekonferencián részt vevő magyar delegációt, emlékezetes védőbeszédben szólalt fel a hazánkat megcsonkító béketervezet ellen. A kötet végül 1 millió 111 ezer 111 forintért kelt el.

Gárdonyi Géza és A láthatatlan ember

Az 1901-ben eredetileg folytatásokban, majd könyv alakban megjelent A láthatatlan ember Gárdonyi második legismertebb, ugyanakkor talán legkedveltebb regénye. 117 éve, tehát 1907-ben a második kiadás egyik példányát dedikálta így:

Gárdonyi: Preinrich Gyuláné Rupprecht Ida / őnagyságának / szíves látogatása emlékéül / 1909. VII. 18. / Gárdonyi Géza.

A dedikáció címzettje ugyan a magyar művelődéstörténet egyik elfeledett női alakja, akinek önálló könyvei is megjelentek, igaz, nem magyar nyelven. Rupprecht Ida írt és fordított, saját verseskötete és fordításválogatása jelent meg, utóbbi talán fontosabb volt kultúraközvetítőként: magyar költészetet fordított német nyelvre – elsősorban Petőfi Sándor, Arany János és Ady Endre verseinek tolmácsolásai érdemeltek ki elismerést. A dedikált kötetért 1 millió 450 ezer forintot fizettek.

Szovjet űrhajósok és Carlos Santana

Az aukción sokat ért egy szovjet űrhajósokat bemutató kiadvány (többek között Jurij Gagarin, Alekszej Leonov, Vlagyimir Komarov és Valentyina Tyereskova aláírásával 777 ezer 777 forintot). Először lehetett hanghordozókra – bakelit korongokra, illetve CD-re – licitálni: ezek között unikálisnak számított a Carlos Santana együttes első LP-jének dedikált darabja (és egy 1987-es koncertjegy) – ezekért több mint 55 ezer forintot fizettek.