Orbán Viktor brüsszeli rendezvényének betiltása és a belpolitikai válaszreakciók

Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi médiában osztotta meg, hogy Brüsszelben betiltották a rendezvényét, amely a nemzeti konzervatív nézeteket valló személyeket hivatott volna összegyűjteni. Ezzel kapcsolatban Magyar Péter éles kritikát fogalmazott meg a miniszterelnökkel szemben.

A magyar kormányfő Facebook-bejegyzésében arról számolt be, hogy a brüsszeli hatóságok nem engedélyezték a tervezett gyűlés megtartását. A döntés indoklása szerint a rendezvény célja a nemzeti konzervatív nézeteket valló akadémikusok, kultúra és politika képviselőinek egybegyűjtése volt, ami a vallásos nézeteket valló jobboldalhoz kapcsolódik. A betiltás további magyarázata a konzervativizmus, a nemzet eszméje, a nemzeti függetlenség és az egyedülálló nemzeti hagyományok újjáélesztéséhez való kötődésre utalt.

Orbán Viktor beszámolója szerint a fellebbezést két bíró utasította el, de amikor a belga miniszterelnök nyilvánosságra hozta a helyzet értékelését, egy harmadik bíró helyt adott a fellebbezésnek.

Ezzel szemben Magyar Péter, a TISZA Párt képviselője, kritikát fogalmazott meg a miniszterelnökkel szemben. Kommentjében felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányzat hogyan bánik a saját állampolgáraival. Példaként említette Tarr Zoltán református lelkész esetét, akit állítása szerint kirúgtak, mert felszólalt a TISZA Párt április 6-i rendezvényén. Magyar Péter szerint a vidéki embereket is fenyegetik állásuk elvesztésével, ha részt vesznek a párt rendezvényein. Kérdéseket intézett a miniszterelnökhöz, arra vonatkozóan, hogy mikor veszítette el a demokrata értékeit, és milyen érzés fenyegetni a saját népét, miközben áldozatnak állítja be magát.