Az EU önkéntes klub, emlékeztetett magyar útja végén az uniós felzárkóztatási biztos

A múlt hét végén Magyarországra látogatott az Európai Bizottság felzárkóztatási politikáért felelős biztosa, Elisa Ferreira, aki többek között a Mátrai Erőműhöz is ellátogatott, ahol az uniós támogatással történő alkalmazkodás körülményei bonyolítják a helyzetet.

Az erőmű jövőjével kapcsolatos vitákra a Hvg360 figyelmeztetett, miszerint a helyi lignit határidőn túli égetésével akár ezermilliárdos nagyságrendű uniós pénz is kockán foroghat, hacsak a kormány nem képes elérni a halasztást. A kormány korábban vállalta, hogy 2025-re leállítja a szennyező lignit felhasználását, azonban az erőmű környezethasználati engedélyét 2029-ig meghosszabbították.

A lignitbányászat leállításának hatásait a Ferreira portfóliójába tartozó Igazságos Átmenet Alappal enyhítenék, amelynek forrásait főleg képzésekre lehet felhasználni. A Szabad Európa szerint a helyi Szénrégió Bizottság tavaly halasztást kért az alap felhasználására.

A Telex kérdésére Ferreira biztos azt válaszolta, hogy az energiapiaci problémák miatt több tagállam is kért hosszabbítást, ami önmagában nem probléma, hiszen az EU célja, hogy az első klímasemleges kontinens legyen, amelyhez minden tagállamnak vannak vállalásai. Az Igazságos Átmenet Alapnál van egy időlimit, amely szerint az alap felét az uniós költségvetésből, a másik felét pedig egy közösen felvett hitelből kell felhasználni, amit 2026-ig muszáj elkölteni.

A biztos kijelentette, hogy még nincs veszélye annak, hogy források vesszenek el, de gyorsítani kell a folyamatokat, mert 2026-ban az addig elkölthető rész eltűnik az alapból. A magyarországi látogatás során Ferreira biztos Navracsics Tibor és Bóka János miniszterekkel is találkozott, akik gyakran egyeztetnek a befagyasztott magyar forrásokról, de a látogatás során inkább az EU Miniszteri Tanácsának júliusban kezdődő magyar elnökségére összpontosítottak.

Az elnökség fókuszterületei közül több is kapcsolódik a biztos portfóliójához, mint például a felzárkóztatás és a népesség fogyása. Az EU bővítéséhez is szükség van a kohéziós politika megerősítésére, különösen Ukrajna újjáépítése miatt, ami nagy anyagi igényeket fog támasztani.

Magyarország gazdasági közeledését az uniós átlaghoz a felzárkóztatási források segítették elő, bár az állampolgárok nem mindig látják eléggé a hatásukat. A biztos szerint a források elvágása csak a fejlett központok dinamizmusát vágja el, és szegénységi zsebek alakulhatnak ki.

A jogállamisági okokból blokkolt források kapcsán Ferreira biztos elismerte, hogy vannak problémák, de jelentős haladást értek el, amivel tízmilliárd euró vált elérhetővé. Az EU-t mint „önkéntes klubot” jellemezte, ahol a tagoknak tartaniuk kell magukat a szabályokhoz. Reményét fejezte ki, hogy a megmaradt problémákat hamar meg tudják oldani, és Magyarország normális kapcsolatot tud kialakítani, mivel ez fontos a magyarok életének fejlődéséhez.