Barabás Richárd: „Nagyon viharos időket élünk”

Barabás Richárd, Újbuda alpolgármestere és európai parlamenti képviselőjelölt, a Blikknek adott interjúban beszélt politikai pályájáról, a jelenlegi politikai helyzetről és a jövőbeli tervekről.

Barabás Richárd, aki színészként kezdte pályafutását, már 14 éves korában miniszterelnök szeretett volna lenni, de végül a politika felé fordult. A Párbeszéd pártban kezdte, ahol szóvivőként, majd XI. kerületi alpolgármesterként és társelnökként tevékenykedett, jelenleg pedig európai parlamenti képviselőjelöltként kampányol. Barabás az interjúban elmondta, hogy a politika nem csupán a szócsatákról szól, hanem arról, hogy hogyan képzeljük el a világot és hogyan tudunk cselekedni. Az egyenlőségpárti, technooptimista, zöld és elfogadáspárti politikusnak tartja magát, és örül, hogy részt vehet a DK-MSZP-Párbeszéd szövetségben, amely egy szociáldemokrata-zöld vonalat képvisel.

Barabás szerint a színészet rendszerszemléletet adott neki, ami hasznos a politikai pályán. Gyermekkori politikusi ambíciói után a színház felé kalandozott, de végül visszatért a politikához. A szülei nem lepődtek meg a váltáson, bár aggodalmukat fejezték ki.

A politikus kritikusan szólalt meg az LMP és Ungár Péter kapcsán, akiket a NER kiszolgálójának nevezett. Barabás szerint az emberek nem a pártok támogatottságának mérlegelését várják, hanem egy valódi alternatívát a Fidesz ellenében.

Barabás kiemelte, hogy a mostani szövetség egy világos szociáldemokrata és zöld alternatívát kínál az országnak. Azoknak szeretnének ajánlatot tenni, akik a hónap végén a számlabefizetések miatt aggódnak, és azoknak is, akik a klímaválság miatt félnek. A politikus szerint a szövetség különbözik attól, amit Magyar Péter képvisel, aki a Fidesszel is hajlandó együtt dolgozni.

Barabás elmondta, hogy Jávor Benedek visszalépése után került fel a közös lista hetedik helyére. Jávor a zöld pólus megteremtésében szeretett volna aktív szerepet vállalni, de az LMP kihátrálása miatt ez nem valósult meg. Barabás a nemzetközi politikát kedveli, és a listán egy fiatalos, progresszív lendületet képvisel, valamint a zöld és fenntarthatósági értékeket fogja erőteljesen képviselni.

A politikus szerint a 2026-os országgyűlési választásra is kiterjedő összefogás célja, hogy kormányzóképes alternatívát nyújtsanak. Barabás a Momentumot is megpróbálta meggyőzni a csatlakozásról, de ők más utat választottak.

Barabás Richárd szerint Magyar Péter lufipolitikát képvisel, és bár örül annak, ha valaki le akarja bontani a jelenlegi rendszert, fenntartásai vannak vele kapcsolatban. A politikus szerint Magyar még januárban vette fel a NER-es fizetését, majd utána kritizálta a rendszert.