Tokaji lett az idei Borászok borásza

Bárdos Sarolta, a tokaji borvidék borásza vehette át a Borászok Borásza díjat szombaton Budapesten. A díjat a tavalyi kitüntetett, Heimann Zoltán szekszárdi borász adta át neki. Bárdos Sarolta a díj átvételekor kiemelte, hogy Tokajban jó bort készíteni nem csupán lehetőség, hanem kötelesség is, és fontos, hogy a hagyományokat ápolják, valamint a világ minden tájára eljuttassák az üzenetet, hogy Tokajban csoda terem a szőlőtőkéken.

Rókusfalvy Pál, a díj alapítója és nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos a díjátadón elmondta, hogy a magyar boroknak világhírűvé kell válniuk, és nem csak a magyarok beszéljenek róluk. A díjazottat először ötven, majd az öt legjobb jelölt közül választották ki, és Rókusfalvy hangsúlyozta, hogy az ötvenbe bekerült borászok büszkék lehetnek magukra.

A Borászok Barátja díjat Ambrus Lajos író, szőlőbirtokos, a Food és Wine vendégszerzője, valamint Wojciech Bonkowski borszakértő kapta meg.

Sulyok Tamás köztársasági elnök a díjátadón kiemelte, hogy a minőségi borok készítése kiváló borászok nélkül nem lehetséges, még a legősibb szőlőfajtákból és a legkedvezőbb évjáratokból sem. A bor jelen van az irodalomban, a művészetben és az egyházi liturgiában, és a borkészítés végigkíséri a magyar történelmet. Sulyok Tamás szerint a bor örökség, a táj ízének közvetítője és egyediségének őrzője, valamint titok és szakralitás.

Az államfő emlékeztetett arra, hogy már fél évezreddelel ezelőtt Werbőczy István a Hármaskönyvében írt a szőlőhegyek gazdag jövedelméről és a szőlősök értékéről. A magyar szokásjog gyűjteménye pedig rögzítette, hogy a szőlősök eladásakor a szőlő igazi értékét a helyi bírónak és az esküdt polgároknak kell megállapítaniuk.

A borászati szakértelem és a bor minőségének megítélése kapcsán érdekes megjegyezni, hogy a borospoháron megjelenő "templomablakok" nem feltétlenül jelzik a bor minőségét. A bor mozgatása után a pohárban megjelenő templomablakok, vagyis a pohár falán lefolyó folyadékcsíkok, a Marangoni-effektusnak köszönhetően alakulnak ki, amely az alkohol gyorsabb elpárolgása miatt jön létre. Ezek a templomablakok az alkohol- és cukortartalomról, valamint az egyéb összetevők koncentrációjáról adhatnak információt, de nem feltétlenül a minőségről árulkodnak.