Mit tegyen, ha teknőst talál a kertjében?

Amennyiben a májustól júliusig tartó tojásrakási időszakban teknőst talál, a Magyar Madártani- és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra kéri, segítse át az állatot az úttest túloldalára. A mocsári teknős (Emys orbicularis), Magyarország egyetlen őshonos teknősfaja, az ország számos pontján előfordulhat, különösen a lassú folyású és álló vizek közelében.

A nőstény teknősök a szaporodási időszakban a szárazföldön, magasabban fekvő, vízelöntéstől védett területeken rakják le fészkeiket, ami miatt gyakran kénytelenek átkelni az úttesteken, ahol a közlekedő járművek veszélyt jelenthetnek rájuk. A teknősök vonulása során előfordulhat, hogy kertekbe is betévednek, ahol a kutyák jelenthetnek számukra veszélyt. Ilyenkor a legjobb megoldás, ha a kutyát bezárjuk, amíg a teknős távozik.

Nem csak a mocsári teknősökkel, hanem idegenhonos teknősfajokkal is találkozhatunk ebben az időszakban. Ha ilyen teknőst találunk, a legjobb, ha eljuttatjuk őket a legközelebbi állatkertbe, ahol gondoskodnak róluk. Amennyiben nem vagyunk biztosak a teknős fajában, a Kétéltű- és Hüllőhatározó okostelefonos alkalmazás segíthet a határozásban, mely Android és iOS rendszereken is elérhető.