Fodor Gábor: Orbán Viktor lépése azt jelzi, a Fideszben is érzik, hogy baj van

A Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója, Fodor Gábor a Kibeszélő műsorban beszélt a Fidesz és az ellenzék aktuális helyzetéről, valamint a politikai változásokról.

A brüsszeli polgármesterek döntése, hogy tiltást adtak ki a nemzeti konzervatívok rendezvényére, Fodor szerint rossz döntés volt, mivel így nemzetközi figyelmet kaptak, amit egyébként nem érdemeltek volna meg. A Fidesz panaszát is jogosnak tartja, miszerint Brüsszel nem tarthatja magát a szólásszabadság védelmezőjének, ha nem tartja be ezeket a normákat.

Fodor sajnálja, hogy Varga Judit igazságügy miniszter lemondott, és nem ő lett a Fidesz EP-listavezetője, mivel kemény vitapartnernek bizonyult az uniós vitákban. A Fidesz Deutsch Tamás jelölésével azt üzente, hogy nem várható békülékenyebb hangnem Brüsszelben, és egy ismert figurát akartak előtérbe helyezni.

A júniusi EP-választásokon Fodor szerint a jobboldal megerősödik, de nem változtatja meg alapjaiban a parlamenti erőviszonyokat. A Fidesz kilépése az Európai Néppártból rossz döntés volt, mivel képviselőik most számkivetettként keringenek a kisebb frakciók körül.

A TISZA párt megjelenése az EP-választásokon az ellenzéktől fog elvinni szavazatokat, és kevésbé a kormánypártoknál várható átrendeződés. Magyar Péter jelensége az ellenzékre csapás, de a Fidesznek is kihívást jelent, amit Orbán Viktor országjárásával reagált.

Fodor szerint Magyarország gazdasági válságban van, az infláció kivéreztette az emberek pénztárcáját, és a baloldali szavazók apátiája miatt keresnek új alternatívát. Magyar Péter felbukkanása a politikában morális kérdéseket is felvetett.

A főpolgármester-jelöltek között Karácsony Gergely teljesítménye gyenge, Szentkirályi Alexandra korábbi gyakorlata és Vitézy Dávid szakértelme emelheti ki őket. Karácsony Gergely szerint a Fidesz meg fogja bánni Vitézy Dávid indítását a választáson, mivel úgy véli, hogy Vitézy inkább a Fidesztől fog elvenni szavazatokat, mint tőle. A főpolgármester kijelentette: "Nem fogják Brüsszelt elfoglalni, még Nagykanizsát sem fogják szerintem, Budapestet meg aztán dettó". Vitézy Dávid közösségi oldalán reagált Karácsony szavaira, hangsúlyozva, hogy a szolidaritás mindenkinek jár, nemcsak a hajléktalanoknak, hanem a tömegközlekedést használó embereknek is, akik tiszta és rendezett körülményeket szeretnének. Fodor szerint a Fidesz alapító tagjaként a párbeszéd megszűnt az SZDSZ-hez való csatlakozás után, de ma már állítja, hogy szinte mindenkivel beszél, még Orbán Viktorral is.

(Borítókép: Fodor Gábor. Fotó: Fekete Tímea / Index)