Brüsszel az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentes importját támogatja

Az Európai Parlament döntése értelmében további egy évvel meghosszabbítják az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentes importját, ami Nagy István agrárminiszter szerint az európai gazdák helyzetét nehezíti tovább.

Az agrárminiszter kifejtette, hogy az Európai Parlament keddi szavazása során nagy többséggel döntöttek az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentes behozatalának meghosszabbítása mellett, ami szerinte a brüsszeli elit érdekeltségét tükrözi Ukrajna felé, az európai gazdák érdekeivel szemben. Nagy István szerint Brüsszel háborúpárti politikájával továbbra is Ukrajnát támogatja, miközben az európai gazdálkodókat magukra hagyja.

A közlemény alapján a baromfi, a tojás és a cukor esetében a döntés az elmúlt három év importjának átlagában maximalizálta a vámmentesen behozható mennyiséget, ami az előző években megemelkedett importmennyiséget konzerválja. Nagyobb aggodalomra ad okot, hogy a gabonák és olajosmagvak esetében nincsenek korlátozások.

Az agrárminiszter szerint, ha az év első három hónapjában tapasztalt behozatali trendek folytatódnak, akkor az Ukrajnából érkező kukorica és búza importja meg fogja haladni a 2022-es és 2023-as rekord mennyiségeket. Ez beláthatatlan következményekkel járhat az európai gazdálkodók számára, mivel nem tudnak versenyezni az ukrán gazdaságokkal, amelyek jóval enyhébb termelési feltételek mellett működnek és a nemzetközi nagytőkés oligarchák tulajdonában állnak.

Nagy István hangsúlyozta, hogy a magyar kormány fenntartja a nemzeti hatáskörben bevezetett importtilalmat, de szükségesnek látja, hogy Brüsszel is lépjen. A miniszter szerint az Európai Parlamentben a baloldali, szocialista, liberális, zöld és néppárti képviselők többségének a javaslatra adott igen szavazata azt mutatja, hogy változásra van szükség Brüsszelben.

Nagy István szerint június 9-én olyan új vezetést kell választani, amely nem helyezi harmadik országok érdekeit az európai gazdák elé, és képes valódi intézkedéseket hozni az európai gazdák védelmében.