A magyar macskatartók nem gyakorolják a felelősségteljes állattartást

Hiába ismerik a magyarországi macskatartók a felelősségteljes állattartás elveit, mégsem gyakorolják azokat, ezzel pedig veszélyeztetik a védett vadmacskákat – figyelmeztetnek a magyar kutatók.

Az Európai vadmacska (Felis silvestris), amely 2024-ben az Év emlőse lett Magyarországon, jelentős veszélyekkel néz szembe, hiszen Európa számos országából már eltűnt vagy csaknem eltűnt. Magyarországon még létezik egy komoly populáció, de az élőhelyvesztés, az országúti elütések és az illegális vadászat jelentős veszteségeket okoz a fajnak. Az ELTE kutatói szerint a szabadban kóborló és elvadult házi macskák is jelentős veszélyt jelentenek a vadmacskákra, mivel táplálék-konkurenciát jelentenek számukra, és hibridizálódva a vadmacska állomány genetikai feloldódását is előidézhetik.

A Biological Conservation folyóiratban megjelent kutatásban az ELTE Etológia Tanszék, a MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet, valamint a Budakeszi Vadaspark kutatói mintegy 1300 magyar válaszadó, köztük közel ezer macskatartó megkérdezésével vizsgálták a magyarok ismereteit a vadmacskákat fenyegető veszélyekről. A felmérés során a felelősségteljes macskatartásról szóló tudást és a gyakorlati megvalósítást is felmérték.

A kutatás során kiderült, hogy a kóborló házi macskák eltávolítása azokon a vadászterületeken a leggyakoribb, ahol kevés vadmacska él, míg a nagyvadas, zárt erdős területeken, ahol a vadmacskák jelentős része él, kevés házi macska elejtését jelentik. A kutatók szerint a helyzet összetett, mivel a fokozottabb házimacska-kontroll akár árthat is a vadmacskáknak.

A felmérés rávilágított arra, hogy a magyar macskatartók a házi macska által jelentett veszélyt tartják a legelhanyagolhatóbbnak a vadmacskákra leselkedő tényezők közül. A válaszadók jelentős része a házi macskát "fogyóeszköznek", ház körüli egerészőnek tekinti, és nem tesznek lépéseket sem saját macskáik, sem a vadvilág, így a vadmacskák védelme érdekében. Még a biológiai és vadgazdálkodási ismeretekkel rendelkező válaszadók is gyakran nem tartják be a felelősségteljes állattartás szabályait.

A tanulmány szerzői a vad- és házi macskák viselkedésének és ökológiájának mélyebb megértésére buzdítanak, ami elősegítheti a magasabb állatjóléti standardok kialakítását és a vadmacska állomány hatékonyabb védelmét.