Célirányos adományozás az állatvédő szervezeteknek

Az állatvédő szervezetek számára az adományok minősége és célirányossága kiemelten fontos. Schreiter Katalin, az Országos Állatvédőrség Alapítvány kuratóriumának tagja szerint nem csak az számít, hogy mit és mennyit adományozunk, hanem az is, hogy az adományok milyen állapotban vannak és valóban szükség van-e rájuk.

Az Országos Állatvédőrség Alapítvány és a SPAR Magyarország közös akciójában, a "Mancs a bajban!" kezdeményezésben, az állatvédő szervezetek önkéntesei állateledeleket, állatfelszereléseket és tisztítószereket gyűjtenek a menhelyeken élő állatok számára. Az akció idén május 11-én és 12-én kerül megrendezésre az INTERSPAR áruházakban országszerte.

Schreiter Katalin hangsúlyozza, hogy az adományozás előtt érdemes tájékozódni, mert nem minden tárgy hasznos a menhelyek számára. Például a tollal vagy szivaccsal töltött bútorokat, amelyeket egy kutya könnyen szétrághat, nem célszerű adományozni. Ehelyett tiszta és jó állapotú törölközőkre, ágyneműkre és takarókra van szükség, amelyek hosszú távon használhatók.

Az adományozók gyakran az elhunyt háziállatuk felszereléseit, például macskaalomtartót vagy pórázt ajánlják fel, de ezek állapota is fontos szempont. Schreiter szerint nem szükséges új dolgokat vásárolni, de a felajánlott tárgyak legyenek hosszabb távon is használhatóak.

A minőségi élelem hiánya is probléma a rendszerben. Sokan úgy vélik, hogy a mennyiség fontosabb, mint a minőség, pedig egy magasabb hústartalmú tápból kevesebbet kell adni, ami hosszú távon gazdaságosabb lehet. A SPAR gyűjtőakciójában minden szervezet saját területén gyűjt, így a felajánlások közvetlenül az adott szervezethez kerülnek.

Schreiter arra is felhívja a figyelmet, hogy nemcsak kutya- és macskamentő szervezetek léteznek, hanem például madár- vagy rágcsálómentő szervezetek is, amelyeknek szintén szükségük van támogatásra.

Az adományozás nem csak tárgyi formában lehetséges. Szakmai tudással is segíthetünk, például weboldalkészítéssel, grafikai munkával vagy az állatok fotózásával, amelyek elősegíthetik az örökbefogadást.

A SPAR és az Országos Állatvédőrség Alapítvány évek óta szervez állateledel-gyűjtő akciókat, amelyek közül a "Mancs a bajban!" hétvége az egyik legnagyobb esemény. Az akcióban résztvevő szervezetek és áruházak listája a www.sparafenntarthatojovoert.hu/mancsabajban weboldalon található meg. A SPAR üzleteiben egész évben lehetőség van állateledel-adományozásra, a gyűjtések helyszínéről és időpontjáról pedig júniustól a SPAR erre a célra létrehozott oldalán lehet tájékozódni.

A "Mancs a bajban!" akció során száraztápot, konzervet, kutyaszalámit, tasakos nedves eledelt, jutalomfalatot is gyűjtenek, amelyek különösen fontosak lehetnek a menhelyeken élő állatok számára. Az állateledelek gyártási folyamatai eltérőek lehetnek, a nedves táplálékok például halat és húsfeldolgozásból származó melléktermékeket tartalmaznak, míg a szárazeledelekben az állati származék jellemzően „liszt” formájában van jelen. Ezek az információk segíthetnek a tudatos adományozásban, hogy a menhelyek számára valóban hasznos és megfelelő minőségű táplálékot biztosíthassunk.

„Nagyon sikeresek ezek a májusi kampányok, jellemzően az egész éves adomány mennyiségének mintegy harmada érkezik be ezen a hétvégén” – mondta Schreiter Katalin. Az idei év újítása, hogy a www.sparafenntarthatojovoert.hu/mancsabajban weboldalon egész évben meg tudjuk nézni, melyik állatvédő szervezet pontosan mikor és hol gyűjt élelmet és állatfelszerelést a közelünkben lévő SPAR és INTERSPAR áruházakban. A lista minden hónap utolsó hetén frissül, a következő kitelepülések június elejétől lesznek elérhetőek a dedikált weboldalon.

Tavaly száraz kutyatáp kategóriában a szekszárdi INTERSPAR-ban található, a Szekszárdi Kutyamenhely által működtetett gyűjtőpont volt a rekorder, itt 1404 kilogrammot adományoztak a vásárlók a májusi akcióban. Macskatáp fronton tavaly az érdi INTERSPAR -ban gyűjtő Sirius Állat- és Természetvédelmi Alapítványnál és a Lajka Állatvédő Alapítványnál adták le a legtöbb eledelt.

2023-ban összesen 9 tonna száraz kutyatápot, 4500 doboz konzervet, macskáknak több mint ezer kilogramm száraztápot, 2500 doboz konzervet és 4500 alutasakos eledelt adományoztak a vásárlók. Összegyűlt még 1355 kilogramm macskaalom és sokan állatfelszerelést, tisztítószert is adományoztak. Ez nagyságrendileg 10 millió forint értékű adománynak felel meg.

„Nagyon sok állatvédő civil szervezet küszködik azzal, hogy élelmet vegyen vagy orvosi számlákat fizessen, esetleg felújítson vagy beszerezzen – folyamatosan egyensúlyozniuk kell” – mondta Schreiter Katalin. Erre ad legalább részben megoldást az adománygyűjtő akció.

A vásárlók felajánlásai és a projekt támogatása mellett a SPAR közvetlenül is segít – pénzbeli adománnyal és táppal egyaránt támogatja az állatvédők munkáját. „Nagy köszönetet szeretnénk mondani minden vásárlónknak, akik eddig is támogatták és a jövőben is segítik felajánlásaikkal a kezdeményezést, és természetesen hatalmas elismerés illeti azokat az állatmentő szervezeteket, amelyek folyamatosan erejük és lehetőségeik határán egyensúlyozva végzik ezt a rendkívül fontos tevékenységet” – mondta Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője.