Koncz Zsuzsa az Európai Hazafi Díj 2024-es díjazottja

Az Esély Közösség honlapján lezajlott szavazás eredményeképpen Koncz Zsuzsa előadóművész kapja az idei Európai Hazafi Díjat, melyet minden évben május 9-i Európa Nap alkalmából adnak át.

Több mint tízezer szavazat érkezett be az Esély Közösség online platformján, ahol az emberek az Európai Hazafi Díj jelöltjeire voksolhattak. A szavazás eredménye alapján Koncz Zsuzsa énekesnő nyerte el a díjat, aki így csatlakozik az előző évek kiváló díjazottjaihoz. A verseny rendkívül szoros volt, hiszen a másik két jelölt, Magyar György ügyvéd és az Egységes Diákfront közössége is több ezer szavazatot kapott, és csak kis különbséggel maradtak le Koncz Zsuzsa mögött.

Az Európai Hazafi Díjat 2019-ben alapították Ujhelyi István EP-képviselő, az Esély Közösség vezetője és Kocsis András Sándor képzőművész-könyvkiadó, amikor a kispesti Rusz-Bazsant parkban felavatták Magyarország uniós tagságának emléket állító köztéri szobrát. A díj maga is ennek a szobornak egy kisebb másolata, melyet Kocsis András Sándor alkotott.

Az elismerést korábban olyan neves személyiségek vehették át, mint Bródy János dalszerző-előadóművész, Markó Béla, az RMDSZ korábbi elnöke, valamint Iványi Gábor lelkész. A díjat azoknak ítélik oda, akik kiemelkedően sokat tesznek a magyar és az európai értékek képviseletéért.

Az Esély Közösség tagjai számos javaslatot tettek az idei díjazott személyére, és a három legtöbb jelölést kapott személyiség, illetve közösség közül végül nyilvános online szavazáson döntöttek a győztesről. Az Európai Hazafi Díj átadására 2024. május 19-én, vasárnap kerül sor, szintén a Rusz-Bazsant parkban.