Az MCC főigazgatója nem tágít, lesznek még konzervatív konferenciák Brüsszelben

Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) főigazgatója az Indexnek számolt be a NatCon konferencia blokádjáról. Visszautasítja a konferenciát illető szélsőjobboldali vádakat és nem tántorították el az események, lesz még konzervatív konferencia Brüsszelben.

Szalai Zoltán szerint a brüsszeli rendőrség által végrehajtott blokád rendszerszintű problémákat jelez. Úgy véli, hogy a történtek ellentmondanak annak, amit Európáról és a véleménynyilvánítás szabadságáról gondol. Kiemelte, hogy az Antifa fenyegetései mellett a rendőrség nem a konferencia résztvevőit védte, hanem őket akadályozta. Szalai szerint ez nem egyedi eset, hanem Brüsszel működésének része, ami ellentétes az EU alapelveivel. Az MCC főigazgatója elmondta, hogy a volt lengyel kormányfő, Mateusz Morawiecki is részt vett az eseményen, ami cáfolja a szélsőjobboldali vádakat. Az MCC konferenciáin a jobboldali értékek sokféleségére helyezik a hangsúlyt, és baloldali gondolkodókat is meghívnak. Szalai hozzátette, hogy az MCC-nek Brüsszelben is van központja, így további konzervatív rendezvények várhatóak a városban.

A főigazgató beszámolt arról is, hogy már a konferencia helyszínének kiválasztásakor politikai nyomás nehezedett a helyszín tulajdonosára, és az Antifa fenyegetései is jelen voltak. A tervezett második helyszín, a Sofitel szálloda esetében a helyi kerületi polgármester akadályozta a rendezvényt. A Claridge tulajdonosa az utolsó pillanatban vállalta a szervezést, de az Antifa nyomása miatt a transzfereket vállaló cég visszalépett. A konferencia napján a kerület polgármestere embereket küldött a helyszínre, és nyomást gyakoroltak a tulajdonosra, hogy szüntesse be az eseményt.

Szalai elmondása szerint a rendőrség blokádja idején nem volt hajlandó lezárni a konferenciát, amíg hivatalos értesítést nem kapott. Később egy négyoldalas végzést adtak át, amit ideológiai okokkal magyaráztak, és a szervezőknek tizenöt percük volt aláírni és befejezni a rendezvényt. A történtek nemzetközi felháborodást váltottak ki, és az ADF jogvédő szervezet segítséget nyújtott a NatCon-nak.

A következő nap a konferencia zavartalanul zajlott, tüntetők nélkül. Szalai szerint a blokádot nem az Antifa jelentette veszély szemszögéből kell vizsgálni, hanem a helyi politikai elit nyomását kell megemlíteni. Hozzátette, hogy Brüsszelben a rendőrség képes megvédeni a rendezvényeket, és emlékeztetett, hogy a bíróság semmissé nyilvánította a kerületi polgármester rendeletét, amely a szélsőjobboldali eszmék terjedésére és az Antifa veszélyére hivatkozva akadályozta a konferenciát.