Donald Trump és az atomfegyverek használatának kockázata

Az amerikai választások közeledtével növekszik az aggodalom Donald Trump esetleges visszatérésével kapcsolatban, különösen az atomfegyverek használatának lehetősége miatt.

Az amerikai választások közeledtével a politikai döntéshozók és elemzők megpróbálják megjósolni, hogy Donald Trump korábbi esetleges második ciklusa mit jelenthet Washington külpolitikájára, és ezen keresztül az amerikai szövetségesekre, a multilaterális szervezetekre és a globális biztonságra nézve.

Európában aggodalommal tölti el a szakértőket Trump esetleges visszatérése, míg Ázsiában kevésbé tartanak ettől. Az ázsiai vezetők általában jól kijöttek Trumppal, és egyesek, mint például Tajvan, kifejezetten pozitívan értékelték az együttműködést vele.

Azonban három komoly probléma van, amelyek veszélyt jelenthetnek az ázsiai vezetőkre Trump esetleges visszatérésével. Az első a Trump kiszámíthatatlansága, amit jól példáz a TikTok ügyében történt véleményváltozása. A második a kínai-amerikai kapcsolatok törékenysége, amely Trump alatt válsággá fokozódhat. A harmadik pedig az Egyesült Államok belföldi viszálya, amely Trump győzelme esetén kiszámíthatatlan felfordulást okozna.

Európa magánya

Európának még Biden elnöksége alatt is mérsékelnie kellett az amerikai szerepvállalással kapcsolatos várakozásokat. Trump izolacionista politikája súlyos következményekkel járhatna az európai biztonságra nézve. Az európai vezetők komoly előkészületeket tesznek a kontinens védelmének megerősítésére arra az esetre, ha Trump nyerné a választásokat.

Donald Trumpot nem lehet megállítani, ha egy gyenge pillanatában megnyomja a piros gombot az atomkofferben

Donald Trump januárban egy gyűlésen azt mondta, hogy mentelmi jogra van szüksége, hogy ne lehessen vádat emelni ellene, ha atomfegyvert vetne be egy város ellen. Nancy Pelosi és Mark Milley tábornok megpróbálták biztosítani, hogy egy mentálisan instabil elnök ne indíthasson atomtámadást, de valójában nem rendelkeztek törvényes felhatalmazással arra, hogy megakadályozzák Trumpot ebben.

Az elnöknek szigorú törvényi eljárást kellene bevezetnie annak megakadályozására, hogy bármely elnök illegálisan adjon ki nukleáris indítási parancsot. Joe Bidennek törvényt kellene hoznia, hogy az Egyesült Államok csak szélsőséges esetben vethessen be nukleáris fegyvereket.