Rohamrendőrök vetettek véget a palesztinpárti tüntetéseknek több amerikai egyetemen

A New York-i Columbia Egyetem és a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem mellett az Arizonai Egyetem tucson-i központjánál és New Orleansban a Tulane Egyetemen is rohamrendőrök avatkoztak be a palesztinpárti tüntetésekkel szemben, többeket letartóztatva.

Los Angelesben a helyzet akkor vált feszültté, amikor az Izrael ellenes tüntetésen megjelentek az Izrael-párti ellentüntetők, és a két csoport összecsapott. A rendőrség a Kaliforniai Egyetem rektorának kérésére két órával később lépett közbe. New Yorkban a Columbia Egyetem egyik elfoglalt épületét rohamrendőrök ürítették ki a rektor kérésére, a tüntetőket őrizetbe véve és rendőrségi buszokkal elszállítva, miközben több száz tiltakozó volt az utcán.

Az Arizonai Egyetemen a rendőrség hajnalban közölte, hogy megtisztította a törvénytelenül elfoglalt területet. A tüntetők ellenálltak a hatósági felszólításnak, és a tiltakozás felszámolására szabott késő esti határidőre reagálva paprikaspray és könnygáz elleni eszközöket osztottak ki, valamint barikádépítésre buzdítottak.

New Orleansban a Tulane Egyetemen több diákot letartóztattak és több diák tanulmányait felfüggesztette az egyetem törvénytelen viselkedésük miatt. Az egyetemi rektor éjszakai levélben tájékoztatta a közösséget, hogy vizsgálat zajlik az egyetemi alkalmazottak tüntetéseken való részvételével kapcsolatban. Michael Fitts egyetemi elnök hangsúlyozta, hogy bár az intézmény támogatja a szólás szabadságát és a törvényes demonstrációkat, nem fogadja el a magánterület megsértését, a gyűlöletbeszédet, az antiszemitizmust, valamint a zaklatást és az erőszakot.

A Columbia Egyetem vezetése a biztonság és rend helyreállításának szándékával indokolta a városi rendőrség beavatkozását. Az úgynevezett Diákok az Igazságért Palesztinában nevű országos hálózat szerint az egyetem vezetése két héten belül másodszor "hívta rá" a rendőröket a diákjaira. A Columbia Egyetem magánintézmény, így a területén csak a rektor kérésére avatkozhattak be a városi hatóságok.