Ördögbocskor bukkant elő a kőbányai óvodákban és három iskolában a zöldbabfőzelékből. Ugyan senki nem lett rosszul a mérgezőnek számító növénytől, a helyiek felháborodtak az eseten — írta meg az RTL nyomán az Index. 

A Műszaki Egyetem listáján mérgező gyomnövényként szereplő ördögbocskor termését találták meg a kőbányai óvodákban és több kerületi iskolában felszolgált csütörtöki zöldbabfőzelékben – derült ki az RTL híradójából, melyet az Index szemlézett.

A kerület vezetése azonnal vizsgálatra küldte az ételmintát, akkor még nem tudták, milyen növényt találhattak az ételben. Hasonlósága miatt több szülő is a csattanó maszlagra kezdett el gyanakodni, ami erősen mérgező növény.

Az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vizsgálata végül megnyugtató eredményt hozott, ördögbocskort találtak az ételben, de az nem okozhatott megbetegedést. Az esettel kapcsolatban Zacher Gábor toxikológus elmondta, a növény tud enyhe panaszokat okozni, azonban az a mennyiség, ami esetleg belekerült az ételbe, komoly egészségügyi kockázatot nem jelent.

Az önkormányzat szerint a közétkeztetési cég konyháján felhasznált mirelit alapanyagokból kerülhetett a növény a gyerekek tányérjára. Az önkormányzat továbbá kijelentette, további vizsgálatot és intézkedéseket várnak el a cégtől, hogy a jövőben szennyeződés ne fordulhasson elő.