Szlovénia népszavazást tart a marihuána legalizálásáról

Szlovéniában a Szabadság Mozgalom párt kezdeményezésére népszavazást rendeznek, ahol a választópolgárok dönthetnek a marihuána orvosi és szabadidős célú használatáról, valamint annak személyes célú termesztéséről. A népszavazási kérdéseket április 25-én fogadta el a szlovén nemzetgyűlés, a szavazást pedig az európai parlamenti választások napján, június 9-én tartják.

A marihuána gyógyászati célú értékesítése és felhasználása Szlovéniában már engedélyezett, azonban a termesztése és a rekreációs használata még nem megengedett. A Ljubljanai Egyetem politikai megmozdulása, melynek a „marihuána menet” nevet adták, által 2023 novemberében közzétett kutatás szerint az országban több mint 200 ezer ember fogyaszt marihuánát, és évente körülbelül kétezer kannabisszal kapcsolatos bűncselekményt regisztrálnak.

A nemzetközi kontextusban Málta és Luxemburg után Németország lett a harmadik uniós tagállam, ahol a kannabisz személyes használatra történő legalizálása megtörtént. Németországban az új törvény 2023. április 1-jén lépett életbe, amely szerint otthon legfeljebb 50, nyilvános helyeken pedig legfeljebb 25 gramm marihuánát tarthatnak maguknál a lakosok.