Oroszország történelmi sikert ért el: megsemmisített egy amerikai rakétákkal felszerelt járművet

Az orosz Lancet drónok ismét sikeres csapást mértek, ezúttal egy jelentős átalakításon átesett Buk-M1 légvédelmi rakétarendszer volt a célpont, amelyet "FrankenSAM"-ként is emlegetnek, és amely képes volt amerikai RIM-7 "Sea Sparrow" rakéták indítására is.

A nemrégiben közzétett felvételen egy szovjet gyártmányú Buk légvédelmi rakétarendszer pusztulása figyelhető meg. A felvételen látható példányt a "FrankenSAM" néven ismertté vált átalakításnak köszönhetően már RIM-7 "Sea Sparrow" rakéták indítására is felkészítették.

Az átalakításról szóló első hírek 2023 januárjában jelentek meg, amikor is kiderült, hogy az ukrán hadsereg módszert talált a Buk rendszerek átalakítására, hogy azok képesek legyenek Sea Sparrow rakéták kilövésére. Később, 2023 novemberében Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője számolt be arról, hogy az átalakításokat az Egyesült Államokban hajtották végre.

A RIM-7 rakéták tengerről vagy szárazföldről is indíthatók, céljuk repülőgépek vagy cirkálórakéták elfogása. Míg az Egyesült Államok és szövetségesei általában a hajóra szerelt változatot részesítik előnyben, Ukrajna a földről indítható verziót használja, amely jelenleg csak a tajvani légvédelemnél van használatban.

A videón látható "FrankenSAM" az átalakított típus első dokumentált veszteségeként került rögzítésre.

A cseh elnök, Petr Pavel szerint azonban Európának egyértelmű határokat kell szabnia Oroszországnak, mivel a konfliktus hosszabb távú konfrontációvá válhat, amely nem feltétlenül katonai jellegű. Pavel úgy véli, hogy Oroszország nem fog megelégedni azzal, ha megszerzi Ukrajna területének egy részét, és törekvéseik a Szovjetunió birodalmi nagyságának helyreállítására irányulnak. A cseh államfő szerint Moszkva már több európai országban próbál propagandát és hazugságokat terjeszteni, és nem törekszik az együttműködésre Európával. Pavel szerint Európának világossá kell tennie Moszkva számára, hogy Ukrajna NATO-tagsága nem jelent közvetlen fenyegetést, és ha Oroszország konstruktívan viselkedik, akkor Európának is hasonlóan kell reagálnia.