Küzdelmes éven van túl a Honvédkórház

Az egészségügyi törvény módosítása alapján a Honvédkórház átkerült a Belügyminisztérium alá, és az új struktúra szerint irányítókorházzá lépett elő. Prof. Dr. Wikonkál Norbert Miklós főigazgató szerint a váltás és a reformok egyszerre történő lebonyolítása nehéz feladat volt, de sikerrel teljesítették. Az intézményhez tartozó betegek számára az átállás előnyös változást jelent.

Az Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház nem csak a régió betegeit látja el, hanem a hon- és rendvédelmi szervek állományába tartozókat is, és részt vesz a NATO és a magyar katona-egészségügyi feladatok támogatásában. A kórház több más intézmény koordinálásáért is felelős, mint például az Uzsoki utcai Kórház, a Budapesti Dr. Manninger Jenő Baleseti Központ és több más egészségügyi központ.

A Honvédkórház 2023. január 1-jétől került át a Honvédelmi Minisztériumtól a Belügyminisztérium és az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) fenntartása alá. A váltás során számos működéstámogató szakterületet kellett létrehozniuk, és az addigi katonai irányítási struktúrát átalakítani.

„Ez az ország egyetlen olyan egészségügyi intézménye, amely szinte minden szakterületen nyújt ellátást” – mondta a főigazgató, kiemelve, hogy a Honvédkórház komplex terápiákkal képes jó állapotban gyógyítani a betegeket. Az intézmény az egészségügyi és orvosi képzésben is részt vesz, évente átlagban 250 rezidenst fogadnak, tavaly pedig 453 orvostanhallgatót oktattak és 178 rezidenst foglalkoztattak.

A kórház 20 szakterületen mutatott be innovatív eljárásokat, és tudományos szimpóziummal ünnepelte önállósodásának első évfordulóját. A fórumon a legfontosabb szakmai kérdéseket dolgozták fel, és a multidiszciplinaritás jegyében bemutatták, hogy a kórház képes kezelni a rendkívül komplikált eseteket is.

A béremelések kapcsán a főigazgató elmondta, hogy a szakdolgozók márciusi béremelését sikerült a bérkorrekciót az idősebb és fiatalabb munkatársak bérfeszültsége nélkül végrehajtani. A létszám stabil, és a jó hírű intézmény magasabb fizetései miatt az utánpótlás folyamatos.

A kórházi adósságok tekintetében a főigazgató szerint a négymilliárdos adósságállomány nem számít kiugrónak, és a NEAK adatai szerint a Honvédkórházban is van 60 napon túli várakozási idő, főleg az ortopédiai műtéteket illetően. A csipőprotézis műtéteknél az átlagos várakozási időt már sikerült 59 nap alá csökkenteni.

A főigazgató hozzátette, hogy centrumkórházként a régióban homogenizálni szeretnék a várólistákat, és a hosszú várakozási idővel rendelkező betegeket átirányítják a rövidebb listát felmutató tagkórházba. A műtéti esetszámok a Covid előtti 2019-es évhez képest 10 százalékkal nőttek.

Az évfordulós szakmai rendezvényen a főigazgató kiemelte, hogy a legmodernebb technológiák, mint például a 3D-s nyomtatás és a mesterséges intelligencia alkalmazása, segítik a betegellátást. A Honvédkórház vonzó munkahely az orvosok számára, és a csapatszellem is hozzájárul az intézmény sikeréhez.