Karácsony Gergely szigorú hangvételű levelet írt a kínai elnöknek

Karácsony Gergely főpolgármester levelet írt Hszi Csin-ping kínai elnöknek, melyben kifejtette Budapest álláspontját a várost érintő kínai tervekkel és beruházásokkal kapcsolatban.

A főpolgármester elsőként kiemelte, hogy a budapestiek ellenállása megakadályozta a Fudan Egyetem beruházását, és ezt a döntést minden érintettnek tiszteletben kell tartania. Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy a Diákváros projektje az, amelyet előnyben kell részesíteni.

A második pontban Karácsony Gergely arra hívta fel a figyelmet, hogy a magasvasút projektje, amely kizárólag a kínai beruházók gazdasági érdekeit szolgálná és a turizmust célozná meg, nem felel meg Budapest igényeinek. Ehelyett a főpolgármester a korábbi terveknek megfelelő, a budapesti közlekedési hálózathoz kapcsolódó gyorsvasút megépítését sürgeti.

Karácsony Gergely továbbá kijelentette, hogy a kínai tervek nem találnak támogatást a magyar fővárosban. A Budapest-Belgrád vasútvonal kapcsán is kritikát fogalmazott meg, mondván, hogy a Déli Körvasút túlárazott és környezetromboló építése nem szolgálja Budapest fenntartható fejlődését.

A kínai államfő, Hszi Csin-ping szerdai budapesti látogatására Orbán Viktor miniszterelnök különleges menüvel készül.