Orbán Viktor fizetése kiemelkedik az európai miniszterelnökök között

A politikusok fizetése Magyarországon az átlagjövedelemmel arányosan nő, és a legfrissebb adatok szerint Orbán Viktor miniszterelnöki fizetése kiemelkedik az európai összehasonlításban is.

A G7 munkatársa, Bucsky Péter az RTL reggeli műsorában beszélt a politikusok fizetéséről, kiemelve, hogy az országgyűlési képviselők fizetése az előző évi átlagbér háromszorosa, ami jelenleg bruttó 1,7 millió forintot jelent. A beszélgetés során szóba került Orbán Viktor fizetése is, amely március 1-jével havi 6,3 millió forintra emelkedett.

Bucsky Péter szerint nemzetközi összehasonlításban is magasnak számít ez az összeg. Az európai miniszterelnökök fizetését az adott országok átlagbéréhez viszonyítva vizsgálva kiderül, hogy Orbán Viktor a legjobban kereső miniszterelnök ebben a tekintetben. Nem a miniszterelnöki fizetés abszolút értéke a legmagasabb Európában, hanem az átlagbérhez képesti aránya.

Példaként említette meg, hogy bár Olaf Scholz, Németország kancellárja kétszer annyit keres, mint Orbán Viktor, a magyar átlagbér csupán a német átlagbér harmada. Orbán Viktor vagyona a legutolsó vagyonnyilatkozata alapján körülbelül 10 millió forint, ami a politikusok között nem számít jelentős vagyonnak, és nincs sok megtakarítása.

A magas fizetés ellenére Orbánnak és a legtöbb magyar politikusnak nincs érdemi vagyona. A leggazdagabb állami vezetők között nem is igazán találni európait, a brit miniszterelnök, Rishi Sunak jelenti a kivételt, azonban ő is családjának és banki karrierjének köszönheti vagyonát, amely még csökkent is politikai pályafutása alatt.

Vannak szegény országok nagyon gazdag politikusokkal, de Bucsky elmondta, hogy jobb, ha a politikusoknak van tisztességes jövedelme, miközben arra is figyelünk, hogy nem tisztességes módon ne tudjanak meggazdagodni.

Orbán Viktor miniszterelnök a politikai tevékenysége mellett aktívan részt vesz a kormány munkájában is. Legutóbbi közösségi oldalán tett bejegyzésében számolt be arról, hogy megtartották a szokásos szerdai kormányülést. A kormányfő hangsúlyozta, hogy a kampány ellenére is folyamatosan dolgoznak, és a bejegyzéshez csatolt fotón a kormány központi kampánytémája, a béke is megjelenik, valamint az önkormányzati és európai parlamenti választások június 9-i időpontja.