Orbán átcsoportosította a költségvetést és jelentős támogatást nyújt az egészségügynek

A magyar kormány 8,2 milliárd forint azonnali átcsoportosításáról döntött, amelyet a Központi Maradványelszámolási Alaptól vontak el, és a Bethlen Gábor Alap (BGA) részesül ebből a nemzetpolitikai célú támogatások keretében.

A BGA a kapott összegből 1,44 milliárd forintot működési célú kiadásokra, továbbá 6,76 milliárd forintot egyéb felhalmozási célú kiadásokra fordíthat. Ezenfelül egy kisebb, körülbelül 5 millió forintos összeget is kap az alap működésének támogatására.

Egy másik, Orbán Viktor által aláírt határozat értelmében az Egészségbiztosítási Alapon belül a gyógyító-megelőző ellátásokra szánt keretösszeget jelentősen, 63 milliárd 439 millió 700 ezer forinttal növelték meg. Ennek célja, hogy a fekvőbeteg-ellátó intézmények számára biztosított legyen a szükséges forrás az év hátralévő részében felmerülő feladataik ellátásához. Az összeg pontos elosztásáról Pintér Sándor belügyminiszternek kell előterjesztést készítenie május 15-ig. A Magyar Közlönyben megjelent információk szerint a kormány döntése alapján 63,4 milliárd forint rendkívüli támogatást kapnak a fekvőbeteg-ellátó intézmények, amely összeg várhatóan az egyre súlyosabb adósságteher enyhítését szolgálja majd.

A hatalmas összeg forrását nem jelölték meg a határozatban, de a Népszava információi szerint a kormány nyárig több mint 100 milliárd forintot ad a kórházi adósságállomány csökkentésére. Az első, mintegy 64 milliárd forintos részletet egy hónapon belül utalják, míg a második, 40 milliárd forintos részlethez júniusban juthatnak az egészségügyi intézmények számláira. A lap szerint a teljes kórházi tartozás már március végén 110 milliárd forintnál járt, és míg 2023-ban átlagosan havonta 3,7 milliárddal nőtt ez az adósság, 2024-ben már havi 20 milliárd forinttal.

Varga Mihály pénzügyminiszternek azonnali intézkedéseket kell tennie a 63 milliárd 439 millió 700 ezer forint előteremtésére, amelyet az Egészségbiztosítási Alap Gyógyító-megelőző ellátásra szánt idei keretének megemelésére szánnak. A pénzügyminiszter a Kormányinfón már beszélt arról, hogy a kórházi adósságrendezés kérdése napirenden van, és a kormány döntése alapján sürgősségi feladatként kezeli a helyzetet. Az egészségügyet felügyelő belügyminiszter, Pintér Sándor köteles a pénzügyminiszter bevonásával előterjesztést készíteni arról, hogy miként maradhatnak működőképesek 2024-ben a fekvőbeteg-ellátó intézmények.