Májusi időjárás: Jégeső és zivatarok törhetnek a nyugalomra

A májusi ünnepnap időjárását zivatarok és jégeső zavarhatja meg Magyarország néhány vármegyéjében, amelyek a kora nyári hangulatot válthatják fel.

A HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján szerda éjfélig négy magyar vármegye, nevezetesen Vas, Zala, Somogy és Baranya kaphatnak figyelmeztetést az időjárási viszonyok miatt. Május elsején az ország nagy részén szép idő várható, legfeljebb csak néhány felhő jelenik meg az égen, így a nap nagy részében nem valószínű csapadék. Azonban késő délutántól, estétől a délnyugati megyékben már előfordulhat zápor, néhol zivatar.

A délnyugati országrészben a késő délutáni óráktól kezdődően várhatóak a zivatarok, melyeket helyenként intenzív csapadék, szélerősödés és apró szemű jég kísérhet. A villámlás jelentheti az elsődleges veszélyforrást, és a következő napokra, csütörtökre és péntekre is kiadásra kerülhetnek további figyelmeztetések más vármegyék számára is, a teljes Dunántúlra, illetve péntekre három északkeleti megye kivételével az ország teljes területére.

A szerdai legmagasabb nappali hőmérsékletek 24 és 25 fok között alakulhatnak, míg május elsején a maximumok délután 22 és 27 fok között várhatóak. A délkeleti szél élénk, a Dunántúlon, valamint az északkeleti tájakon erős lesz.

Az orvosmeteorológia szerint nem várható fronthatás, ám ismét nagy lesz a napi hőingás, emiatt szédülés, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A többfelé szeles idő ingerlékenységet, nyugtalanságot, illetve migrénes fejfájást válthat ki. A sok napsütés viszont továbbra is jó hatással lesz hangulatunkra és a közérzetünkre, viszont az UV-sugárzás a déli, kora délutáni órákban már eléri az erős fokozatot, ezért fontos gondoskodni a bőr megfelelő védelméről.

Csütörtökön és pénteken már többfelé szükség lesz az esernyőre, miután délnyugat felől egy mediterrán ciklon húzódik fölénk. Több csapadék a Dunántúlon és a déli megyékben várható, ezzel szemben a keleti-északkeleti tájakon várhatóan nem fog esni. A szél csütörtökön még többfelé lesz élénk, péntekre már veszít az erejéből. Délutánonként 18-26 fok várható, a csapadékosabb tájakon hűvösebb, a szárazabb északkeleti országrészben melegebb lesz.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras