Oroszország taktikai atomfegyverek bevetésére készülő hadgyakorlatot indít az ukrán front közelében

Oroszországban megkezdődött a taktikai nukleáris fegyverek előkészítésére és alkalmazására irányuló hadgyakorlat első szakasza, amelyet a védelmi minisztérium jelentett be az Ukrajnával határos déli katonai körzetben.

A hadgyakorlatot az Oroszországi Föderáció Fegyveres Erői Legfelsőbb Főparancsnokának parancsára, a Fegyveres Erők Főparancsnokságának vezetésével hajtják végre. A gyakorlat célja a nem stratégiai nukleáris fegyverek előkészítésével és alkalmazásával kapcsolatos kérdések gyakorlati feldolgozása.

Az orosz déli katonai körzet rakétaalakulatai az Iszkander műveleti-taktikai rakétarendszer rakétáinak indítására való felkészülést gyakorolják, míg az orosz légierő légi egységei speciális töltetekkel, köztük hiperszonikus Kinzsalokkal szerelik fel a repülőgépeket, és járőrözésre indulnak.

A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a hadgyakorlatot Vlagyimir Putyin elnök utasítására rendezik, amelynek célja az érintett egységek készenléti szintjének fenntartása, valamint az orosz állami területi integritás és szuverenitás védelme. A gyakorlatot a nyugati tisztségviselők Oroszországgal szemben tett "provokatív kijelentéseire és fenyegetéseire" adott válaszként is említik.

Emmanuel Macron francia elnök és David Cameron brit külügyminiszter nyilatkozatai is hozzájárultak az orosz döntéshez. Macron nem zárta ki, hogy csapatokat vezényeljen Ukrajnába, ha Oroszország áttöri a frontot, míg Cameron szerint lehetséges, hogy az ukrán hadsereg brit fegyverekkel csapásokat mérjen orosz területre.

Putyin bejelentette, hogy a hadgyakorlat második szakaszában Fehéroroszország is részt vesz, és a manővereknek összesen három szakasza lesz. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök megerősítette, hogy fehérorosz katonák harmadszor vesznek részt ilyen gyakorlaton.

Moszkva 2023-ban taktikai atomfegyvereket telepített Fehéroroszországba, amelyek felett továbbra is teljes körű ellenőrzést tart fenn. Ezt a lépést Nyugaton bírálták, de Moszkva szerint az Egyesült Államok hasonlóan telepített atomfegyvereket azokba a NATO-országokba, amelyek nem rendelkeznek saját nukleáris arzenállal.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint Európában és Törökországban száz taktikai nukleáris robbanótöltet található, amelyeket Belgiumban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában és Törökországban tárolnak. Lengyelország készségét fejezte ki amerikai atomfegyverek befogadására.

Putyin egy korábbi interjúban kijelentette, hogy Oroszország csak akkor kész atomfegyvereket bevetni, ha az orosz állam léte, szuverenitása vagy függetlensége kerül veszélybe.

Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint a hatból öt frontszakaszon előrenyomult az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán. A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek kedden ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Kedden letartóztatták Ivan Popov orosz vezérőrnagyot, a Zaporizzsja melletti frontvonalon harcoló 58. összhaderőnemi hadsereg volt parancsnokát, akit sikkasztással gyanúsítanak. Popovot tavaly nyáron függesztették fel, miután a parancsnokságnak jelentésben számolt be az orosz hadsereg problémáiról. Most azzal vádolják, hogy erődítmények építésére szánt fémszerkezeteket tulajdonított el és értékesített.

Az ukrán vezérkar jelentése szerint egy hétvégi hadművelet során elsüllyesztettek egy Ciklon típusú orosz rakétahordozó hadihajót a Krím félsziget közelében. Kijevi tisztviselők szerint a támadás lehetővé tette, hogy Ukrajna magához ragadja a kezdeményezést a Fekete-tengeren, és aláássa Moszkva azon képességét, hogy a tengerről rakétacsapásokat hajtsanak végre.