Új államtitkárság és kulturális változások

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság új Egészségügyi Ellenőrzésfelügyeleti Szolgálati Főosztályának létrehozása és a kulturális intézmények állami felügyelet alá helyezése körüli fejleményekről számol be az Élet és Irodalom legújabb számában megjelent cikkek sorozata.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság Egészségügyi Ellenőrzésfelügyeleti Szolgálati Főosztályának megalakulása kapcsán Váncsa István úgy véli, hogy a magyar egészségügyi rendszer állapota napról napra romlik, és az orvosok többsége már nem hajlandó többet dolgozni, még magasabb fizetésért sem, inkább az állami egészségügy elhagyását fontolgatják.

Kenesei István a kulturális intézmények állami felügyelet alá helyezéséről számol be, amely szerint a megyei múzeumok, könyvtárak és egyéb kulturális intézmények a Nemzeti Múzeum, illetve más, a területükön illetékes állami szervezetek irányítása alá kerülnek.

Ádám Zoltán az ellenzéki politikai erők helyzetét elemzi, kiemelve, hogy az ellenzék képtelen volt érdemi politikai ellensúlyt felmutatni a kormánnyal szemben, ami a támogatottságuk csökkenéséhez vezetett.

Csillag István a magyar gazdaságpolitika történeti összefüggéseit és a jelenlegi gazdasági helyzetet tárgyalja, rámutatva a gazdasági növekedés lelassulására és a szerkezeti problémákra.

Verebes István a politikai és kulturális elit magatartását kritizálja, amely szerinte a társadalmi párbeszéd hiányát és az empátia hiányát tükrözi.

Az Élet és Irodalom cikkei az www.es.hu oldalon és a péntekenként megjelenő lapban olvashatók.