Kórházi adósságrendezés: félig tele a pohár

A kórházak jelenlegi 130 milliárd forintos adósságállományából a kormányrendelet értelmében közel 64 milliárd forintot kapnak meg a beszállítók, ami a szükséges összegnek csak egy része, és további intézkedésekre van szükség a helyzet stabilizálásához.

Jelenleg 130 milliárd forint a kórházak adóssága, és egy kormányrendelet alapján 63,4 milliárd forint jut az adósságrendezésre, amelyet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) április 30-ig utalványoz az egészségügyi szolgáltatók részére. A Magyar Közlönyben megjelent információk szerint a támogatás a 2024. február 29-én fennálló, lejárt tartozások alapján kerül kiosztásra. Az adósságokat május 31-ig kell rendezniük a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóknak.

Az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ) igazgatója, Rádai Tamás szerint a kórházkonszolidáció pozitív lépés, de nem oldja meg teljesen a problémát, és további intézkedésekre van szükség. A kormánytól május közepéig várják azokat a javaslatokat, amelyekkel tovább stabilizálható a kórházak működése.

Kunetz Zsombor egészségügyi elemző és orvos szerint a részleges adósságrendezés nem oldja meg a finanszírozási problémákat, és a járóbeteg-ellátásból hiányzó 800-1000 milliárd forintot említette. Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára szerint a kórházi adósságok ügye már évtizedes probléma.

A kórházi adósságok miatt a beszállító cégek megszorításokra kényszerülnek, és az innovációk is leállnak. Tóth Zsolt, a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter (Mediklaszter) főtitkára szerint januárban a beszállítók a lejárt kintlevőségeik feléhez sem jutottak hozzá. Rádai Tamás hozzátette, hogy a kórházi osztályok bezárása is előfordul, ami a betegellátást is súlyosan érinti.

A várólisták is egyre hosszabbak, három hónap alatt 1400-zal nőtt a műtéti beavatkozásra várakozó betegek száma. A Honvédkórház főigazgatója, Wikonkál Norbert Miklós szerint törekednek a várólisták harmonizálására a régióban.