Állami intézmények rekordmagas tartozása

Egy hónap alatt 20,7, év eleje óta pedig 68 milliárd forinttal nőtt a költségvetési intézmények lejárt tartozása, elérve ezzel a történelmi csúcsot, 134 milliárd forintot - jelentette a Népszava.

A tartozások nagy része a beszállítók felé halmozódott fel, ami nem csupán költségvetési, hanem a magáncégek működését is fenyegető probléma. Az államadósságokon belül csupán 1,3 milliárd forintot tesz ki az adótartozás, míg a közüzemi cégek felé 22 milliárd forint, és az áru- valamint szolgáltatásszámlák miatt 85 milliárd forint lejárt követelés halmozódott fel.

Az állami intézmények közel fele, pontosabban 285 a 559-ből, rendelkezik lejárt tartozással, vagyis minden második költségvetési szerv képtelen a neki járó támogatásokból megélni. A költségvetési késedelmek összege 51 milliárd forintot ér el, amely már 60 napon túli. A teljes elmaradás 70%-a, azaz 90 milliárd forint, az egészségügyi intézményeknél, kórházaknál és rendelőknél jelentkezik. Ezen kívül a rendőrség és a büntetés-végrehajtás is jelentős tartozásokkal rendelkezik, együtt 34 milliárd forintos lejárt számlaállományt halmoztak fel, azonban az új adatok szerint ez az összeg 17-17 milliárd forint körül mozog mindkét területen.

A probléma megoldása érdekében a kormánynak kell forrásokat találnia, mivel az érintett intézmények többsége a Belügyminisztériumhoz tartozik, amelynek nincs saját bevétele. A tartozásból 129 milliárdot a Belügyminisztérium intézményei halmoztak fel, és a legnagyobb adós területek, mint például az oktatás, az egészségügy, a rendvédelem és a büntetés-végrehajtás mind-mind a Pintér Sándor vezette minisztériumhoz tartozik. A kormány a nyár közepéig 104 milliárd forint tartozást fog rendezni az egészségügyben, ami azért lehetséges, mert a 90 milliárdos tartozásba nem számítják bele az alapítványi fenntartású egyetemi klinikák adósságát, mivel azok már nem közintézmények. Április végéig 63,4 milliárd forint működési támogatást biztosítanak a kórházak adósságrendezésére.

A közoktatás egy részéért felelős Klebelsberg Központ adóssága 3,4 milliárd forint volt március végén, míg a kormányhivatalok lejárt kifizetetlen adóssága 1,8 milliárd forintot tett ki. A 20 megyei és fővárosi hivatalból 17-nek volt adóssága az első negyedév végén.