Az egészséges életmód és a genetika kapcsolata

Az egészséges életmód jelentős hatással lehet az élettartamra, még a genetikai hajlamok ellenére is. Egy brit kutatás szerint az egészséges életmód akár öt évvel is meghosszabbíthatja az életünket, függetlenül attól, hogy milyen genetikai adottságokkal rendelkezünk.

A genetika önmagában 21 százalékkal növelheti a korai halálozás kockázatát, azonban az egészséges életmód több mint 60 százalékkal képes ellensúlyozni ezt a hajlamot. A kutatás során 353 742 ember adatait elemezték, melyek az Egyesült Királyság Biobankjából származtak. Az eredmények azt mutatják, hogy az egészségtelen életmódot folytatóknál 78 százalékkal nagyobb a korai halálozás kockázata, függetlenül a genetikai tényezőktől. A kutatást a Zhejiang Egyetem Orvostudományi Karának orvosai és az Edinburghi Egyetem kutatói végezték el.

A vizsgálat során a résztvevőket genetikai adottságaik alapján három csoportba sorolták, és poligén kockázati pontszámok segítségével elemezték a genetikai változatokat. Az életstílus szintén három kategóriába lett sorolva: dohányzás, alkoholfogyasztás, fizikai aktivitás, testalkat, táplálkozás és alvásminőség alapján. A kutatás 13 évig tartott, és ezalatt 24 239 halálesetet regisztráltak.

Az életmód fontossága

A kutatás rámutatott, hogy az életmód jelentős mértékben befolyásolja az élettartamot. Azok, akik rosszabb genetikai adottságokkal rendelkeztek, de egészséges életmódot folytattak, 40 éves korukra átlagosan 5,22 évvel hosszabb élettartamot érhettek el. Az egészséges életmódhoz hozzátartozik a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás kerülése, a rendszeres fizikai aktivitás, a megfelelő alvás és az egészséges táplálkozás.

A nők és a testmozgás

A kutatások azt is kimutatták, hogy a nők esetében a testmozgás még nagyobb előnyökkel járhat. A 19 és 64 év közötti nőknek és férfiaknak ajánlott heti 150 perc mérsékelt vagy 75 perc intenzív testmozgást végezniük. A nők kevesebbet mozognak általában, pedig a kutatások szerint a testmozgás náluk még hatékonyabban csökkenti a korai halálozás kockázatát. Heti 140 perc mérsékelt mozgás 18 százalékkal csökkentette a kockázatot a nőknél, míg a férfiaknak heti 300 percnyi mozgásra volt szükségük hasonló eredmény eléréséhez. A nők, ha heti 300 percnyi testmozgást végeztek, 24 százalékkal csökkentették a korai halálozás kockázatát.

Egy korábbi tanulmány szerint még a hétvégi sportolás is jelentős egészségügyi előnyökkel járhat. Egy 90 000 ember bevonásával készült analízis kimutatta, hogy a hétvégi fizikai aktivitás hasonlóan csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, mint a rendszeres sportolás.