Ezer forintos egynapos autópálya-matrica javaslata a Parlament előtt

Az Országgyűlés gazdasági bizottságában a Jobbik-Konzervatívok által benyújtott, legfeljebb ezer forintos egynapos autópálya-matricáról szóló határozati javaslatot a fideszes többség is támogatta, így az indítvány a plenáris ülés elé kerülhet.

Az egynapos autópálya-matrica bevezetése óta 5150 forintba kerül, míg a 10 napos változat ára 6460 forint. A Jobbik-Konzervatívok szerint a magyar autóstársadalom és a családok terheinek csökkentése érdekében szükséges az ár csökkentése, mivel az autóhasználat sok esetben elkerülhetetlen kötelezettség a családok számára. A párt álláspontja szerint a magas autópályadíj-bevétel mellett megengedhető lenne, hogy az egynapos matrica ára ezer forint legyen.

A Jobbik-Konzervatívok kíváncsian várja, hogy a parlamenti többség is támogatja-e a javaslatot. A párt hangsúlyozza, hogy a jelenlegi árak mellett a magyar autópálya-matricák drágábbak, mint például az osztrák matricák, amelyek egynapos változata 8,6 euróba, azaz körülbelül 3300 forintba kerül. Ráadásul a tavaly december óta kapható 2024-es matricák átlagosan 18 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbi díjszabásokhoz képest.

Bár a Jobbik már évek óta küzd azért, hogy legyen egynapos autópálya-matrica, mégis egy európai uniós irányelv átültetése kellett ahhoz, hogy a kormány bevezesse ezt az opciót. Eddig tíznapos volt a legkisebb időintervallumra váltható pályahasználati engedély, amelyet többen igazságtalannak tartottak. Az egynapos matrica ára 5150 forint lenne, amely a párt szerint még mindig túl nagy terheket róna a magyar családokra, ezért elfogadhatatlannak tartják.

Ezért határozati javaslatot nyújtottunk be annak érdekében, hogy a díjfizetés ellenében használható gyorsforgalmi útszakaszokra megváltható napi jogosultság ára legfeljebb 1000 forint legyen a személyautóra és a motorkerékpárra vonatkozó díjkategóriákban, ezzel valódi segítséget nyújtva a közlekedőknek – írták a Jobbik-Konzervatívok sajtóközleményükben. Kedden az Országgyűlés Gazdasági bizottságában a fideszes többsége is támogatta a javaslatot, tehát a plenáris ülés elé kerülhet az indítvány. Innentől a parlamenti többségen múlik, hogy mi lesz az autósok sorsa.

Az egynapos matrica egy, a vásárló által megjelölt naptári napra érvényes, 0 órától 24 óráig, és a teljes hazai díjköteles úthálózaton használható. A napi e-matricát meg lehet venni előre vagy a használat napján, fontos azonban, hogy amennyiben a vásárlás és az érvényesség napja egybe esik, a napi matrica a vásárlás pontos időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot, visszamenőlegesen nem.