Szerbiai magyarok házvásárlási támogatása

A Prosperitati Alapítvány bejelentette, hogy 152 szerbiai magyar részesült házvásárlási támogatásban, melyet a magyar kormánytól kapott pénzügyi forrásból osztottak szét.

A Prosperitati Alapítvány a januárban meghirdetett házvásárlási pályázat eredményét hirdette meg a napokban. A Vajdaságban, többek között Újvidék, Szabadka, Nagybecskerek, Nagykikinda, vagy Pancsova környékén házat vásárolni kívánó szerbiai magyarok számára félmilliárd forintos keret állt rendelkezésre.

A támogatásban részesülők névsorát az alapítvány honlapján tették közzé. A nyertesek közül sokan a maximálisan elérhető 6 millió 12 ezer forintos összeget kapták, azonban 79 pályázó nem részesült a keretből. Az alapítvány reményei szerint további magyarországi utalások érkezhetnek, amelyek lehetővé teszik újabb pályázatok kiírását.

Az alapítvány célja a szülőföldön való maradás és boldogulás támogatása, a vajdasági falvak demográfiai helyzetének és átlagéletkorának javítása, valamint a falvak fejlődésének elősegítése.

A Szabad Európa korábban arról számolt be, hogy a Prosperitati Alapítványon keresztül több mint 180 milliárd forint magyar állami támogatás érkezett a Vajdaságba. Ennek eredményeként 700 új cég alakult, 1500 új munkahely jött létre, a gazdák pedig 5400 hektárral növelték meg birtokukat. Több mint 5000 traktor és mezőgazdasági gép viseli a Prosperitati matricáját, jelezve, hogy azokat magyar kormányzati adományból szerezték be.

Ugyanakkor a lap felhívja a figyelmet arra is, hogy miközben jelentős összegek érkeznek Magyarországról, az ott élő, magukat magyarnak vallók száma 38 százalékkal csökkent.