Az Egyesült Királyság aggodalma az orosz–kínai szövetség miatt

Az Egyesült Királyság kifejezte aggodalmát az Oroszország és Kína közötti szorosabbra fűződő kapcsolatok miatt, amelyek szerintük közvetlen fenyegetést jelentenek a nyugati világra.

Az orosz–kínai szövetség erősödése komoly aggodalmakat váltott ki az Egyesült Királyság kormányában. Grant Shapps védelmi miniszter a Sky televízióban adott interjújában sürgette Európa országait, hogy reagáljanak a helyzetre és növeljék az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást. Shapps szerint a két ország közeledése arra utalhat, hogy Kína hajlandó lehet támogatni Oroszország felfegyverzését.

A két ország közötti kapcsolatok megerősítéséről szóló hírek Vlagyimir Putyin orosz elnök kínai látogatása után kerültek nyilvánosságra. Putyin és Hszi Csin-ping kínai elnök megállapodtak az együttműködés fokozásáról, különös tekintettel az amerikai "elszigetelés" elleni lépésekre, valamint a Nyugattal szembeni nukleáris feszültség növekedésére figyelmeztettek.

Az elmúlt hónapokban a brit–kínai és brit–orosz kapcsolatok romlása is megfigyelhető volt. Az Egyesült Királyság kiutasított egy magas rangú orosz diplomatát, válaszul egy összehangolt kémkedési kampányra, és új korlátozásokat vezetett be az orosz diplomatákra.

Az Ukrajnában folyó konfliktus kapcsán Shapps kiemelte, hogy Európának több segítséget kellene nyújtania az országnak. Jelenleg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az északkeleti területeken folyó orosz offenzíva közepette a védelmi erők megerősítésén dolgozik. A brit védelmi miniszter szerint sürgősen cselekedni kell az orosz és kínai befolyás globális növekedése által jelentett fenyegetésekkel szemben.