Ekler Luca világbajnok 100 méteres síkfutásban

A Japánban, Kóbéban megrendezett para-atlétikai világbajnokságon magyar siker született: Ekler Luca a T38-as kategóriában aranyérmet nyert.

A Magyar Paralimpiai Bizottság tájékoztatása alapján Ekler Luca másodikként kvalifikálta magát a vasárnapi döntőbe, ahol 12.85 másodperces idővel győzött, három századdal megelőzve a második helyezett kolumbiai Karen Palomequét. A harmadik helyet egy másik kolumbiai sprinter, Darian Faisury Jiménez szerezte meg.

Ekler, aki a TFSE atlétája, ezzel újabb világbajnoki címet szerzett, hiszen korábban már a párizsi para-atlétikai világbajnokságon távolugrásban, valamint 200 és 400 méteres síkfutásban is a dobogó legfelső fokára állhatott, míg 2021-ben a tokiói paralimpián távolugrásban aranyérmet nyert. A tavalyi párizsi világbajnokságon ezüstérmet nyert 100 méteres síkfutásban, amivel kvalifikálta magát az idei paralimpiára, ezt a helyezést sikerült most tovább javítania. Ekler május 21-én, magyar idő szerint 10 órakor a távolugrók T38-as döntőjében is szerepelni fog, ebben a számban paralimpiai és világbajnoki címvédőként áll majd rajthoz. A tavalyi párizsi vb-n 200 és 400 méteres síkfutásban is világbajnoki címnek, illetve világcsúcsoknak örülhetett, ám ezekben a számokban most nem versenyez.

A világbajnokságon másik magyar versenyzőként Luterán Petra (T47) is részt vett, aki a 100 méteres síkfutás döntőjében az ötödik helyen végzett 13.09 másodperces idővel.

Összesen hat magyar versenyző képviseli hazánkat a világbajnokságon.