Kórházi ellenőrzések a Belügyminisztérium szervezésében

A Belügyminisztérium által indított kórházi ellenőrzések során több intézményben is megjelentek az ellenőrök, akik nem várt időpontokban, például hajnali háromkor is felkeresték a kórházakat.

A Belügyminisztérium elkezdte a kórházak ellenőrzését, melynek keretében az ellenőrző csoportok több helyszínen is megfordultak, köztük a Honvédkórházban, a Szent János Kórházban, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban, valamint Gyöngyösön, Egerben, Hatvanban, Gyulán és Hódmezővásárhelyen.

Az ellenőrzések során a belépéskor a portán a bejelentkezéseket kérik, majd egy előre összeállított lista alapján az osztályokon végigmennek, ahol többek között a jelenléti íveket ellenőrzik, a kórtermekbe és vizsgálókba benyitnak, a betegeket megszámolják, és azt is vizsgálják, hogyan használják az eszközöket.

Az elitmed.hu szakportál egy volt egészségügyi vezetőt idézve úgy véli, hogy az ellenőrzési gyakorlat leginkább csak a megfélemlítésre alkalmas, és negatív üzenetet közvetít az amúgy is nagy nyomás alatt álló egészségügyi dolgozók felé.

Dr. Rajháthy Beatrix, a Magyar Orvosok Szakszervezete alelnöke szerint a módszer elfogadhatatlan, de mivel ők munkavállalók, ha a munkáltató, az Okfő így tartja helyesnek, nem tehetnek mást, mint tűrni, bár ez nagyon megalázó. Hozzátéve, hogy biztosak benne, az ellenőrzések során kiderül, mennyivel többet dolgoznak az orvosok.

A Belügyminisztérium a hatékonyabb ellátás érdekében döntött az ellenőrzések mellett, amelyek során többek között a munkafolyamatokat, a betegek tényleges jelenlétét, a betegjogok biztosítását, a betegvárakozást, a várólisták kialakulásának okait, valamint az állami anyagi források felhasználását is vizsgálják.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) levélben értesítette az állami intézményeket az ellenőrzésekről.