A Tápió folyó katasztrofális szennyeződése

Pest Vármegye egykor tiszta vizű folyója, a Tápió, napok alatt koromfekete szennyvízáradattá változott. A helyi lakosok felháborodott és szomorú bejegyzésekben számolnak be a történtekről a közösségi médiában.

A Tápiószentmártonnál található Tápió folyó, mely egykor kristálytiszta vizű és gazdag halállománnyal rendelkezett, az elmúlt években fokozatosan elvadult, és most súlyos szennyezés áldozatává vált. A folyó, amely védett területként több halastavat is táplál, Budapesttől nem messze ered, és két ága Tápiószentmártonnál egyesülve a Zagyvába folyik bele.

A közösségi médiában megjelent borzalmas fotók és videók tanúsága szerint hatalmas mennyiségű koromfekete, bűzös szennyvíz ömlik a folyóba. A szennyezés mértékéről és annak a vízi élővilágra gyakorolt hatásáról egyelőre nincsenek információk.

A helyi lakosok felháborodására reagálva Tápiószentmárton polgármestere, Györe László tájékoztatást adott a helyzetről. Eszerint a közeli szennyvíztisztítóból került a rendszerbe olyan anyag, amely elpusztította a tisztítást végző baktériumokat. A tisztító újraoltása már folyamatban van, és a Vízügyi igazgatóság is értesült az esetről. A szennyeződés szűrésére szalmabálákat helyeztek a folyóba. A polgármester szerint a szennyvízhálózatba kerülő, nem oda való, gyakran mérgező anyagok is hozzájárulhatnak a problémához.

A helyzet súlyosságát fokozza, hogy a folyóban korábban még fürödni is lehetett, amiről a közösségi oldalon megosztott régi fotók is tanúskodnak. A jelenlegi helyzet rávilágít arra, hogy mennyire fontos felelősen gondolkodni a környezetünk védelméről és arról, mit hagyunk hátra a következő generációknak.

A szennyezés kapcsán a TRV Zrt-nek, a vármegyei zöldhatóságnak és az illetékes nemzeti parknak is kérdéseket küldtek. A TRV Zrt. tájékoztatást ígért, amelyet a szerkesztőség megkapva frissíteni fogja a cikket. A Tegyünk Együtt Nagykátáért Egyesület szerint a szennyezés a TRV Zrt. Nagykátai szennyvíztisztítójából származik. Az egyesület elnöke, Gyüréné Szabó Zsuzsanna a helyszínre ment, és megerősítette, hogy a fekete, bűzös víz a nagykátai szennyvíztisztítóból érkező csatornán keresztül ömlik a folyóba. Szerdán tartálykocsikat láttak a szennyvíztisztító telephelyén, amelyek a Nagykáta Város Önkormányzata tulajdonában lévő régi használaton kívüli szennyvíztisztító telepre hordták a veszélyes anyagot tartalmazó szennyvizet, ahonnan a tömítetlenség miatt a medencékből elfolyik a tisztítatlan víz.

Az esettel kapcsolatban keresztül a Tiszamenti Regionális Vízműveket, és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkot is megkeresték, és amint válaszolnak, a cikk frissítésre kerül.