Palesztinpárti tüntetések súlyosbodnak az amerikai egyetemeken

Az Egyesült Államokban több mint 500 embert vettek őrizetbe a palesztinpárti tüntetések kapcsán, amelyek az ország 50 legnagyobb egyetemének több mint kétharmadán zajlottak április 17 óta.

Az amerikai egyetemisták által szervezett palesztinpárti demonstrációk egyre gyakoribbak, és több helyen rendőri intézkedésekkel zárultak. Az MTI szombat reggeli jelentése szerint már 34 nagyobb amerikai egyetemnél történtek hasonló események.

Denverben, az Auraria Campus területén 40 tiltakozót vettek őrizetbe magánterület megsértése miatt, míg az Arizonai Állami Egyetemen is előfordult, hogy a hatóságok bilincsben vezettek el diákokat. Columbusban, az Ohio állambeli egyetemnél a tüntetők és a rendőrök közötti összecsapás is megtörtént.

New Yorkban, a Columbia Egyetemen egy diákot kitiltottak, miután zsidók elleni gyilkosságra buzdított egy közösségi médiában közzétett felvételen. A fiatal férfi később megbánta kijelentéseit. A Columbia Egyetem parkjában korábban palesztinpárti diákcsoportok sátortábort építettek, és több esetben antiszemita jelszavakkal tüntettek.

A Columbia Egyetem szenátusa vizsgálatot indított Minouche Shafik rektor ellen, mert úgy vélik, hogy a rektor megsértette az intézmény szabályzatát, amikor a rendőrség beavatkozását kérte a tüntetőkkel szemben. Az egyetemen egy hét alatt több mint száz diákot tartóztattak le.

A Columbia Egyetem vezetése továbbra is tárgyal a tiltakozó diákokkal, akik az Izraellel való kapcsolatok megszakítását követelik, és fenntartják a sátortáborukat. Oregonban a Portland Állami Egyetem vezetése hajlandó megvitatni a diákok követeléseit, és felfüggeszti a Boeing repülőgépvállalattól érkező juttatások elfogadását.

Washingtonban, a George Washington Egyetemen a rendőrség egy utcát lezárt a tüntetők számára, és a területen közös muzulmán imát is tartottak. Indiana államban és az Ohio állami egyetemen is mintegy 35 embert tartóztattak le a tüntetők közül.