Háziorvosok ellenőrzése és az adminisztratív hibák

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára, Keczéry Attila értetlenségét fejezte ki az utóellenőrzések során felfedezett hiányosságok miatt, amelyeket a népegészségügyi központ és az egészségbiztosító szakemberei találtak a háziorvosoknál.

A Népszava cikke szerint a Belügyminisztérium adatai alapján a háziorvosok tavalyi ellenőrzése csak részben volt hatékony. Az ellenőrök gyakran nem találtak rendelést vagy rendelőt, és az első ellenőrzés során az alapellátók harmadánál találtak hiányosságokat. Egy későbbi utóellenőrzés során, amely 1452 telephelyet érintett, a rendelők 12 százaléka továbbra is eltűnt, és a betegfogadási idő ellenére 39 százalékukban nem folyt orvosi ellátás.

Keczéry Attila szerint a Belügyminisztérium munkatársaival április elején tartott találkozón a hiányosságokat már szinte teljes mértékben korrigálták.

A vizsgálat során feltárt hibák többsége adminisztratív jellegű volt. A több telephellyel rendelkező orvosok hiába jelezték a hatóságoknak a rendelésük megszűnését, az Egészségügyi Szolgáltatások Elektronikus Nyilvántartása (ESZENY) nem rögzítette ezt. Az adatrögzítő rendszerbe ügyfélkapun keresztül lehet belépni, ahol a háziorvosok a munkájukkal kapcsolatos adatokat közölhetik. Keczéry Attila azonban úgy véli, a rendszer annyira bonyolult, hogy még a kormányhivatali dolgozók, a volt ÁNTSZ munkatársai is nehezen tudják azt használni.

A gyermekvédelmi átvilágítás menetéről is érkeztek friss hírek. A Népszavának nyilatkozó egyik gyermekvédelmi intézmény vezetője szerint, aki a közelmúltban részt vett az ágazatban dolgozó összes vezető számára előírt, kétnapos alkalmassági vizsgálaton, a jövőben egyszerűbb formában minden dolgozón el fogják végezni a teszteket. A vizsgálatok során a vezetői kompetenciákat mérték fel, és bár a tesztek nem tartalmaztak függőségekre vagy szexuális devianciákra vonatkozó kérdéseket, a résztvevőknek klinikai szakpszichológusnál is meg kell jelenniük a következő hetekben.

A gyermekvédelem témája Magyarországon a nagy port kavaró kegyelmi ügy miatt került ismét reflektorfénybe. A Belügyminisztérium soron kívüli ellenőrzést rendelt el az összes intézményben, és a kormány döntése értelmében a gyermekvédelmi intézmény-vezetők további munkáját és kinevezését pszichológiai alkalmassági vizsgálathoz kötik. A vizsgálatok során többek között a stressztűrő képességet, a szexuális devianciától, alkohol- vagy drogfüggőségtől mentes élettörténetet, az általános pszichés állapotot, az életkornak megfelelő érettséget és átlag feletti érzelmi-indulati kontrollt értékelik.

A Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté bejelentette, hogy benyújtották az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot, A Gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról címen, amely kiterjeszti a vizsgálatot minden gyermekvédelmi dolgozóra és a velük egy háztartásban élőkre.

Az orvosi kamara titkára kitért arra is, hogy az egy telephelyű praxisokat most kezdik ellenőrizni és a Belügyminisztériumban arra is ígéretet kaptak, hogy előre tájékoztatják a kamarát arról, éppen melyik megye kerül sorra. A háziorvosok aggályosnak tartották, hogy rendelési időben állítottak be az ellenőrök, és azzal feltartották a betegellátást. A jövőben azt kérik, hogy a betegellátás végéhez közeledve érkezzenek az ellenőrök.