Oroszlányi Szakrendelő: Szakemberhiány miatt szünetel az ultrahang vizsgálat

Az RTL Híradója beszámolója szerint az Oroszlányi Szakrendelőben április 23-tól szakemberhiány miatt nem végeznek ultrahang vizsgálatot, és több járóbeteg-szolgáltatás is szünetel év végéig.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ által közzétett határozat értelmében az „átmeneti” szakemberhiány következtében az ortopédia, a bőr- és nemibeteg ellátás, valamint a klinikai onkológia járóbeteg-szolgáltatásai is szünetelnek. Az onkológiai szakellátás már tavaly szeptember óta nem működik, mivel nincs orvos. A betegeknek ezért mostantól Tatabányára kell utazniuk, ami autóval az érintett településekről 20-30 perc, tömegközlekedéssel pedig egy óra alatt érhető el.

Kunetz Zsombor egészségügyi elemző az RTL-nek nyilatkozva kiemelte, hogy az ultrahang diagnosztika hiánya komoly problémát jelenthet, hiszen ez az alapellátás része. Példaként hozta fel, hogy egy tumorgyanús beteg esetében az ultrahang vizsgálat elengedhetetlen lehet a diagnózis felállításához, így a betegnek nem csak utaznia kell, hanem hosszabb várakozásra is számítania kell. A helyiek szerint ez különösen az idősek számára jelent nagy kényelmetlenséget. Az átirányított betegeket fogadó tatabányai kórháztól a Híradó kérdéseire azt írták: jelentős várakozási idő növekedésre nem számítanak, bár az egészségügyi elemző szerint várhatóan megnő a vizsgálatokra való várakozási idő.