Még a fideszesek csaknem ötöde is úgy érzi, hogy a kormány által elindított 13. nemzeti konzultáció kérdései irányítottak – írta a Népszava a Publicus Intézet felmérése alapján.

A kutatás során megkérdezettek 50 százaléka szerint a legújabb, szuverenitásvédelminek titulált nemzeti konzultáció legfőbb célja, hogy a kormány adatokat gyűjtsön a választókról.

Az adatgyűjtést, mint célt az ellenzékiek háromnegyede mellett a bizonytalanok fele és a kormánypártiak valamivel több mint ötöde jelölte meg indokként.

A kormánypártiak háromnegyede szerint valós problémákról szól és pontosan megfogalmazott a konzultációs kérdőív, az ellenzékieknek viszont ugyanekkora hányada jelentette ki, hogy súlyosan eltorzított, valótlant állító kérdésekre vár választ a hatalom. A bizonytalanok fele is utóbbiakhoz hasonlóan gondolkodott.

Az összes megkérdezettnek kevesebb, mint ötöde érezte úgy, hogy a konzultáció végeredménye valós képet fest majd az emberek véleményéről. Persze a kormánypártiaknak csaknem háromnegyede ebbe a csoportba tartozott, az ellenzékieknek viszont csak 6, a bizonytalanoknak pedig mindössze 22 százaléka osztotta ezt a nézetet.

A nemzeti konzultációt, mint a kormány által immár bevettnek mondható gyakorlatot amúgy a megkérdezettek 39 százaléka támogatja, 60 százalék viszont elutasítja, ami azt mutatta, hogy még a Fidesz-KDNP-sek sem értenek maradéktalanul egyet vele. 

Annak tükrében pedig, hogy megtudták, mennyibe kerül egy-egy ilyesfajta kérdezősködés az adófizetőknek, már csak az összes válaszadó negyede támogatta, több, mint 70 százalék viszont elutasította a konzultációt.

Ismeretes, hogy a legutóbbi - a brüsszeli szankciókról szóló - nemzeti konzultációra a kormány több mint 2,7 milliárd forintot költött az adófizetők pénzéből. 

Mindeközben az aHang nevű szervezet és az Egységes Diákfornt 13 ezer üres nemzeti konzultációs kérdőívet gyűjtött össze néhány nap alatt. Mint arról a frisshirek.hu is beszámolt, az akcióval arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy inkább az oktatás, az egészségügy vagy az akkumulátorgyárak ügyéről kellene kérdezni az embereket.

Fotó: Facebook / Orbán Viktor