Szórakozóhely előtt lövöldözött, őrizetbe vették a finn parlamenti képviselőt

Letartóztatták Timo Vornanent, a Finnek Pártja parlamenti képviselőjét egy szórakozóhely előtt történt lövöldözés miatt. A képviselő egy vita után fegyvert szegezett a jelenlévőkre, majd lövést adott le a földre.

Timo Vornanen a szélsőjobboldali koalíciós párt, a Finnek Pártja (PS) tagja, aki első ciklusát tölti a parlamentben, és korábban több mint 20 éven keresztül rendőrként dolgozott. A lövöldözés Helsinki belvárosában, az Ihku karaoke- és éjszakai bár előtt történt pénteken este. A rendőrség nem nevezte meg Vornanent a nyilatkozatában, de az általuk közölt részletek összhangban vannak az ügy korábban ismert részleteivel.

A politikus és társai összevesztek egy másik társasággal az éjszakai bárban, és az összetűzés abban csúcsosodott ki, hogy Vornanen elővett egy kis kaliberű lőfegyvert, a fegyver csövét a körülötte lévők felé irányította, majd a földbe lőtt. A rendőrség szerint térfigyelő kamerák felvételei bizonyítják az incidenst.

A kelet-finnországi regionális rendőrkapitány, Samppa Holopainen az Yle-nek nyilatkozva elmondta, hogy nem tudja megerősíteni, hogy Vornanen visszaadta-e szolgálati fegyverét. A vezető nyomozó, Jukka Larkio szerint, mivel senki sem sérült meg, az esetet minősített testi sértés és lőfegyverrel elkövetett bűncselekmény kísérleteként vizsgálják. A politikust őrizetbe vették, és az előzetes nyomozás szombaton fejeződhet be, ezt követően Vornanent szabadon engedik.

A Finnek Pártja szombaton közösségi oldalon bejelentette, hogy a párt elnöke, Riikka Purra lemondja aznapra tervezett megjelenését, de a döntést nem indokolták. A pártelnök a közösségi oldalon azt írta, hogy a rendőrség által eddig nyilvánosságra hozott részletek „rendkívül súlyosak”, és a párt megfelelő lépéseket tesz. Vornanen tettei még súlyosabbak rendészeti hátterének fényében – tette hozzá. Harri Vuorenpaa, a párt főtitkára az X közösségi oldalon megerősítette, hogy a Finnek egyik képviselője érintett az incidensben.

Alexander Stubb, Finnország elnöke a veteránnapi ünnepségeken Vaasában elmondta, hogy reméli, „a finn jogállamiság és igazságszolgáltatási rendszer működésbe lép”.