A geomágneses vihar megérkezett

A napokban bekövetkezett napkitörések hatására kialakult geomágneses vihar a vártnál korábban, már péntek kora estére elérte a Földet, ami a mágneses tér zavarainak mérőszámát jelző Kp-index 8-as értékének elérésével járt, és Magyarországról is megfigyelhetővé teszi a sarki fényt.

A csütörtöki napkitörés következtében kialakult szeleket eredetileg szombat kora reggelre várták, de a jelenség gyorsabban érkezett meg. A Kp-index magas értéke azt jelzi, hogy a vihar igen erős, ami nemcsak látványos égi jelenségeket eredményezhet, hanem komoly problémákat is okozhat. Ilyenek lehetnek például a villamosenergia-hálózatban fellépő zavarok, amelyek áramkimaradásokhoz vezethetnek, valamint a műholdas kommunikáció és navigáció megszakadása is előfordulhat. A koronakidobódások hatása széles skálán mozoghat, okozhat nagyfrekvenciás rádió-, műholdas kommunikációs és GPS-problémákat, sőt, a biztonsági rendszerekre is hatással lehet, így akár téves riasztásokat is eredményezhet.

Peter Becker, a George Mason Egyetem professzora szerint az áramkimaradások néhány óráig is eltarthatnak, amikor a napvihar eléri a csúcserejét, majd a hétvégén csökkenő erővel folytatódhat.