10 millió euróért vásárolta meg a magyar állam Brüsszelben a Rue de la Loi 9. szám alatti ingatlant, amely korábban a belga pénzügyminisztérium épülete volt.

A felújítási munkálatok gőzerővel haladnak, így – a nagykövet szerint – a Magyar Házat júniusra át tudják adni.

Lehet, hogy egy kép erről: világítás és zárt térben

3h Építésziroda látványterv

Kovács Tamás Iván, Magyarország brüsszeli nagykövete az Indexnek elmondta, a palota jól szimbolizálja Magyarország elköteleződését az erős európai érdekképviselet mellett. Ismeretes, júliustól Magyarország adja az EU soros elnökségét.

Orbán Viktor kulturális háborút hoz Brüsszelbe” – ezzel a címmel közölt egy cikket nemrég a Politico. A brüsszeli hírportál példaként jegyezte meg:

a miniszterelnök egy palotát nyit a Rue de la Loi-n, hogy egy kis magyar meghittséget vigyen az Európai Negyedbe.

Lehet, hogy egy kép erről: nappali és zárt térben

3h Építésziroda látványterv

Az egykori pénzügyminisztérium épületét nemrég vásárolta meg a magyar állam, hogy a 2024-es elnökség alatt helyet biztosítson a kiemelt programoknak.

Úgy gondolom, ennél kiválóbb helyszínt nem is találhattunk volna

– jelentette ki Magyarország brüsszeli nagykövete.

Az ingatlan a Belga Királyság államának központjában, az EU-negyeddel határos városrészben, a legfőbb uniós intézmények székhelyeitől 10-15 perc sétatávolságra helyezkedik el, így mindenképpen mutatja Magyarország elköteleződését az erős belgiumi, európai érdekképviselet mellett, amelyet minden partnerünknek tisztelnie kell

– nyilatkozta Kovács Tamás Iván.

Lehet, hogy egy kép erről: nappali és zárt térben

3h Építésziroda látványterv

A nagykövet szerint az épület, illetve ott folyó diplomáciai munka egyszerre lehet majd a nemrég centenáriumát ünnepelt sokrétű magyar–belga bilaterális kapcsolatok katalizátora és az Európai Unióhoz köthető politikai, szakmai, gazdasági és kulturális rendezvények helyszíne.

A patinás épületet a belga kormányzati, hivatali negyed szívében, az EU-negyed tőszomszédságában, a híres Parc de Bruxelles sarkán

– magyarázta Kovács Tamás Iván, aki hozzátette: a Rue de la Loi (Wetstraat) 9. szám alatti „palota” hatalmas presztízsértékkel bír.

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, világítás, tolóajtó és zárt térben

3h Építésziroda látványterv

2165 négyzetméter „Triple A” besorolással

Meggyőződésem, hogy a magyar állam nagyon jó üzletet kötött ennek az épületnek a megvásárlásával

– nyilatkozta az Indexnek Olivier Carette. A Belga Ingatlanszövetség ügyvezető igazgatója szerint az épület „Triple A”, azaz a legjobb besorolású ingatlanok közé tartozik Brüsszelben.

A magyar államnak 2021-ben az értékbecslés szerinti ár alatt sikerült megvásárolnia a 2165 m2-es épületet. Az ingatlan tényleges értéke a valóságban szinte felbecsülhetetlen annak elhelyezkedése és nagy presztízse miatt

– jelentette ki a nagykövet, aki szerint az Európai Unió legtöbb államában ma már elképzelhetetlen lenne, hogy az adott ország kormányzati negyedének szívében egy ilyen presztízsű egyedi épülethez jusson egy másik ország.

Lehet, hogy egy kép erről: zárt térben

3h Építésziroda látványterv

A nagykövet elmondása szerint a kivitelezési munkálatok jól haladnak, az érvényes ütemterv szerint 2024 júniusára befejeződik az épület teljes felújítása. 

Jelen pillanatban a magyar állam képviseletében a Külgazdasági és Külügyminisztérium, illetve a Brüsszeli Magyar Nagykövetség a beruházó. A felújítást követően, 2024 második felében a magyar EU-elnökség kiemelt programjainak fog otthont nyújtani a Magyar Ház.

2025-től pedig – kormányzati döntéstől függően – különböző diplomáciai és kulturális célokat fog szolgálni az épület

– fűzte hozzá a nagykövet.

Kiemelt fotó: 3h Építésziroda látványterv